Aproape 8 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului. Violența nu dă semne de atenuare

Martin Griffiths a vorbit luni, 6 februarie, în fața Consiliului de Securitate al ONU despre războiul din Ucraina și efectele acestuia. Astfel, coordonatorul ONU pentru ajutor de urgenţă a subliniat că aproape 8 milioane de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine, în timp ce alte 5,3 milioane sunt strămutate în interior.

Şeful Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a spus că 17,6 milioane de oameni, sau aproape 40% din populaţia Ucrainei, au nevoie de asistenţă umanitară, conform dpa.com

Specialistul a spus că violența nu dă semne de atenuare

De asemenea, Martin Griffiths a spus că intenţionează să prezinte Planul de Răspuns Umanitar pentru Ucraina din acest an, care necesită aproximativ 3,9 miliarde de dolari, la Geneva la sfârşitul acestei luni.

„Această violenţă nu dă niciun semn de atenuare”, a declarat Martin Griffiths.

Peste 7.000 de civili au fost ucişi de când Rusia şi-a început invazia în Ucraina la 24 februarie 2022, potrivit cifrelor oficiale ONU.

„Bilanţul real este cu siguranţă mai mare”, a completat Griffiths.

Potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi UNHCR, războiul Rusiei cu Ucraina a dus la cea mai mare deplasare de refugiaţi de la Al Doilea Război Mondial.

Nicolae Ciucă a venit cu asigurări pentru refugiații din Ucraina

În altă ordine de idei, Nicolae Ciucă a declarat luna trecută că România a fost şi va rămâne „spaţiu de siguranţă şi linişte” pentru valurile de refugiaţi ucraineni. Totodată, premierul a subliniat că țara noastră şi-a asumat din prima clipă rolul de partener de încredere în gestionarea acestei crize.

„Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni, dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau de la partenerii noştri, fie că vorbim de transport gratuit, de hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, zeci de mii de intervenţii şi servicii medicale şi sociale gratuite, acces la piaţa muncii şi în şcolile româneşti sau de garanţia siguranţei oferite de statutul de protecţie temporară oferit de ţara noastră.

România a fost şi va rămâne spaţiul de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi ucraineni. Ne-am asumat din prima clipă rolul de partener de încredere european şi internaţional, care (…) a oferit şi cele mai importante coridoare, la propriu şi la figurat, de sprijin internaţional pentru Ucraina, punând la dispoziţie infrastructura noastră naţională rutieră, feroviară, fluvială şi maritimă”, a declarat Nicolae Ciucă.