Tim Cook, care a preluat conducerea gigantului Apple în luna august anul trecut, cu două luni înainte de moartea fondatorului companiei Steve Jobs, are un venit de circa 377,9 milioane de dolari, scrie Agerpres.

Din această sumă, Cook a câştigat circa 900.000 de dolari din salarii şi tot atât din prime de performanţă. Majoritatea veniturilor provin dintr-un milion de acţiuni, supuse unor restricţii, care i-au fost acordate în momentul numirii sale în funcţie.

Fondatorul şi directorul general al Oracle, Larry Ellison, se află pe locul al doilea, cu 76 milioane de dolari.

Directorul canalului de televiziune CBS, Leslie Moonves, ocupă locul al treilea cu 69,3 milioane de dolari, urmat de directorul general al lanţului de magazine de îmbrăcăminte american JCPenney, aflat în dificultate, Ronald Johnson, cu 53,2 milioane de dolari, recrutat de Apple în noiembrie.

Preşedintele director general al Motorola Mobility, Sanjay Jha, se află pe locul al cincilea, cu 46,59 milioane de dolari.

Din "Top 10" mai fac parte directorii Citigroup, Viacom, Motorola Solutions, Walt Disney şi Ford, al cărui preşedinte, Alan Mulally, a câştigat 28,8 milioane de dolari.

Wall Street Journal precizează că venitul lui Tim Cook de anul trecut este cel mai mare înregistrat din anul 2006. Cotidianul subliniază însă că Apple le-a explicat acţionarilor că achiziţionarea acestor acţiuni este valabilă pentru următorii 10 ani şi nu doar pentru anul 2011. Jumătate din milionul de acţiuni va trebui păstrat cel puţin până în 2016, iar restul cel puţin până în 2021.
Aceste cifre, obţinute din rapoartele anuale ale acţionarilor, au fost strânse de Hay Group pentru ziarul Wall Street Journal şi se referă la 300 dintre cele mai mari companii din Statele Unite din punct de vedere al cifrei de afaceri.