Apple, producătorul telefonului mobil iPhone,  încearcă să ţină pasul cu Google în privinţa achiziţiilor de companii şi vede în acesta un concurent serios pe piaţa de telefonie mobilă, conform Bloomberg.

Apple a achiziţionat săptămâna trecută două companii, Siri Inc, care produce aplicaţii pentru telefoane mobile şi Intrinsity, o companie producătoare de semiconductoare.

Analiştii sunt de părere că Steve Jobs, CEO Apple, se simte tot mai ameninţat de Google şi tocmai de aceea se concentrează mai mult pe achiziţii. Google a cumpărat în acest an nu mai puţin de nouă companii.  Oficialii Apple nu au dorit să comenteze.

„Apple cumpără companii din când în când şi de obicei preferă să nu comenteze aceste achiziţii”, a declarat Steve Dowling, purtător de cuvânt al Apple.

De la întoarcerea lui Steve Jobs la conducerea companiei, în anul 1997, Apple a achiziţionat 13 firme, cinci dintre acestea fiind preluate în ultimele şapte luni. Apple are la dispoziţie un fond de 23,1 miliarde de dolari pentru achiziţii şi de multe ori pentru a evita alte oferte concurente acordă companiilor doar trei ore pentru a lua o decizie în privinţa vânzării.

Această strategie este folosită de Apple după eşecul AdMob. Jobs a încercat să cumpere compania AdMob, care furnizează tehnologii pentru publicitate pe telefonul mobil, însă acesta a ajuns în cele din urmă să fie achiziţionată de Google pentru 750 de milioane de dolari.

Google, care deţine cel mai popular motor de căutare, a cumpărat nouă companii anul acesta. Ultimele două sunt LabPixies din Israel, care dezvoltă mini-aplicaţii, jocuri şi Bump Technologies, care a creat o aplicaţie 3D pentru desktopuri.

SURSA: Bloomberg