La o zi după ce rubla s-a depreciat cu peste 20%, Apple a oprit vânzarea de iPhone-uri, iPad-uri şi a altor dispozitive în Rusia. Oficialii Băncii Centrale a Rusiei au anunţat că, luni, au cheltuit 1,96 miliarde de dolari pentru a sprijini rubla. Anul acesta, autorităţile de politică monetară au investit peste 80 miliarde de dolari în intervenţii menite să stopeze deprecierea rublei. Marţi, moneda euro a atins un nivel fără precedent de 100 de ruble, iar dolarul american a atins nivelul record de 80 de ruble.

Luna trecută, Apple a majorat cu 25% preţurile pentru iPhone-urile vândute în Rusia, tot din cauza deprecierii rublei. Preţul pentru un iPhone 6, cu o capacitate de stocare de 16 GB, a fost majorat la 39.990 ruble (847 dolari), de la 31.990 ruble.

Până în noiembrie, Apple s-a abţinut să majoreze preţurile, chiar dacă din septembrie dolarul s-a apreciat cu 25% faţă de moneda rusă. Ca rezultat, preţul din Rusia pentru un iPhone era cel mai scăzut din Europa, de aproximativ 700 dolari, turiştii din alte state preferând să vină la Moscova să cumpere noile iPhone-uri.

Apple, cel mai mare vânzător de smartphone-uri din Rusia, după venituri, a înregistrat în primele nouă luni vânzări de 1,32 miliarde de dolari pe acest segment, faţă de Samsung, care a înregistrat livrări de 1,19 miliarde de dolari, conform datelor companiei IDC. AGERPRES