Dragoș Damian atenționează că România riscă să piardă încă aproape 500 de medicamente.

"România a introdus peste 50 de molecule noi în tratament în ultimii 3 ani, dar nu a alocat nici un leu în plus pentru plata lor, astfel că acestea sunt plătite de producători prin taxa clawback. Finanțarea medicamentelor se face încă din 2011 cu 6 miliarde lei pe an, deși necesarul este de 8 miliarde la nivelul anului 2016. Asta a dus la creșterea taxei clawback și la dispariția a peste 2.000 de produse din piață, pentru că au devenit nerentabile. În absența a cel puțin 600 milioane lei alocare suplimentară pentru medicamentele decontate din bugetele de sănătate și a unei taxe clawback diferențiate, în așa fel încât producătorii de generice — care au și fabrici în România — să plătească un clawback predictibil, România riscă să piardă încă circa 500 de medicamente, dar și investiții industriale și competitivitate pe piața mondială a medicamentelor. Taxa clawback a crescut în trimestrul IV 2016 la aproape 19%, față de sub 15% cât era în trimestrul III 2016, și mă aștept să depășească 25% în viitorul apropiat", spune Damian, într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

El a tras un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea continuării activității în România a fabricilor de medicamente, în condițiile "de suprafiscalizare", susținând că "nu se pot face investiții în personal calificat, în operațiuni industriale, în laboratoare, în centre clinice și de cercetare, și în același timp să se plătească o taxă pe venituri de 20%".

"În cele din urmă, chiar pacienții sunt cei care vor avea de suferit, pentru că vor avea 'pe hârtie' acces la medicamente, dar nu le vor găsi nici pe cele de ultimă generație, nici pe cele generice, care sunt esențiale în protocoalele terapeutice", a arătat Dragoș Damian. Agerpres