Nicolae a afirmat că apicultorii nu au primit până acum ajutorul de minimis `pentru că nu s-a dorit", în condițiile în care anul 2016 a fost unul dificil și pentru ei.

`Anul trecut toți apicultorii din România trebuiau să primească un minimis, pentru că toți apicultorii din România au avut de suferit din cauza condițiilor climatice. De ce nici până la această dată nu ați primit nimic? Pentru că nu s-a dorit. Dar noi am făcut acest sindicat ca să ne batem pentru drepturile noastre. Și ne vom bate. Acum o săptămână, când ne-a chemat ministrul Agriculturii, i-am transmis mesajul dumneavoastră și primul punct important transmis a fost referitor la acest ajutor de minimis. Vom vedea ce va fi la negocierea dintre conducerea sindicatului și conducerea ministerului și vă spun cu toată responsabilitatea că dacă nu vor accepta acest minimis, eu fac apel la dumneavoastră pentru prima acțiune de stradă, primul protest adevărat al apicultorilor, pentru a ne primi un drept, nu pentru a ne milogi, pentru anul dificil 2016", a spus, conform Agerpres, președintele Agrostar.

Ștefan Nicolae a subliniat că procesul de înființare a Sindicatului Apicultorilor din România de către Dănuț Puișoru la Râmnicu Sărat și constituirea de filiale ale acestuia în toată țara este cel mai important moment din agricultura României la începutul anului 2017.

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, declara în luna august că producția de miere va scădea în 2016 la mai puțin de jumătate față de media ultimilor ani, din cauza vremii nefavorabile care a afectat "dramatic" efectivele de albine.

ACA a făcut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obținerea unui sprijin financiar, dar apicultorii nu au primit nimic în pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de minimis de 15 lei pe stup.

În context, fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, anunța în luna noiembrie că nu poate plăti ajutoarele de stat promise apicultorilor și nici producătorilor agricoli afectați de secetă, deoarece aceștia nu au venit cu date contabile comparative prin care să justifice că au înregistrat daune, iar simpla declarație a fermierilor "nu reprezintă o bază legală".

Federația Agrostar, la care Sindicatul Apicultorilor din România este afiliat ca organizație sindicală reprezentativă la nivel național, numără în prezent 50.000 de membri — agricultori din toate ramurile, fiind afiliată pe plan intern la Blocul Național Sindical, iar pe plan extern la Federația Europeană a Sindicatelor din Agricultură, Turism și Alimentație cu sediul la Bruxelles.