“Autorizaţiile pentru construcţii comerciale (tip supermarket, hipermarket, mall) sau locuinţe tip “bloc” vor fi acordate numai în condiţiile în care spaţiile de parcare aferente vor fi dotate cu staţii de alimentare (prize) electrice, pentru minimum 20% din totalul acestora. Sediile primăriilor localităţilor (municipii şi/sau reşedinţe de judeţ) vor trebui prevăzute cu puncte de alimentare (priză) electrică pentru maşini”, se arată în Buletinul Statistic al APIA.

Reprezentanţii APIA sunt de părere că, pentru stimularea achiziţiei de maşini ecologice, este nevoie de acordarea din Fondul pentru Mediu a unor bonusuri semnificative pentru cumpărători (minimum 4.000 – 5.000 de euro) prin Timbrul de mediu, dar şi alte facilităţi precum: parcare gratuită pe domeniul public şi scutiri la taxa de drum (rovinietă) sau pe impozitul anual, timp de trei ani.

Pe de altă parte, companiile ar trebui să-şi deducă o serie de cheltuieli dacă realizează/instalează prize electrice la propriile sedii şi acordă în mod gratuit încărcarea vehiculelor electrice ale angajaţilor lor.

Numărul înmatriculărilor de autoturisme “verzi” noi a ajuns, în România, la 52 de unităţi, dintre care 35 înregistrate în 2014, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).