Apele fluviului Dunarea si ale afluentilor acestuia au devenit mai curate, se arata in raportul privind rezultatele celei de-a 2-a Expeditii comune de supraveghere a Dunarii („Joint Danube Survey – JDS 2” 2007), prezentat de Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR).

Raportul confirma faptul ca, sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea, statele dunarene coopereaza activ pentru a reduce poluarea. Fata de rezultatele obtinute in urma primei expeditii desfasurata in anul 2001, calitatea apelor s-a imbunatatit, dar mai este mult de lucru in aceasta privinta, mentioneaza raportul.

Rezultatele expeditiei comune releva faptul ca, pe anumite sectoare, oamenii pot inota linistiti in apele fluviului Dunarea si ale afluentilor. In plus, pot consuma peste fara riscuri in ceea ce priveste sanatatea, dar, in unele zone, sunt necesare, in continuare, investigatii asupra concentratiilor de mercur.

In apele Dunarii intalnim, de asemenea, populatii naturale de plante si animale. Au fost identificate zone intinse, care au ramas intr-o stare naturala buna. S-au constatat efecte pozitive ale masurilor care au fost intreprinse pentru restaurarea zonelor naturale afectate, cum ar fi zonele inundabile din Delta Dunarii. Raportul atrage atentia asupra faptului ca aceste eforturi trebuie sa continue, pentru imbunatatirea starii ecologice a fluviului.

Pe alta parte, insa, raportul confirma faptul ca este necesara in continuare reducerea nutrientilor si poluantilor de natura organica. Dunarea continua sa prezinte semne de degradare in aval de marile orase si de-a lungul unor afluenti importanti, din cauza tratarii precare a apelor uzate municipale. Studiul evidentiaza faptul ca eforturile pentru realizarea statiilor de tratare a apelor uzate in bazinul Dunarii – in special in orase precum Budapesta, Belgrad si Bucuresti – trebuie accelerate.

In plus, documentul identifica si viitoare domenii de cercetare, catre care specialistii trebuie sa-si indrepte atentia: nivelul mercurului, in special din pesti, precum si sursele de poluare a unor afluenti ai Dunarii.

Cea de a 2-a Expeditie comuna de supraveghere a Dunarii „Joint Danube Survey – JDS-2” 2007 s-a desfasurat timp de 46 de zile, de la data de 14 august 2007, cand a avut loc startul oficial de la Regensburg – Germania, pana la data de 27 septembrie 2007, cand s-a incheiat oficial la Tulcea.

Expeditia a fost organizata de catre Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), sub auspiciile Presedintiei României la ICPDR (2007-2008).

Principalul scop al acesteia a fost acela de a produce informatii clare privind calitatea apelor intregului fluviu Dunarea si a multora dintre afluentii acestuia, precum si de a constientiza cetatenii din bazinul Dunarii privind importanta protejarii si conservarii ecosistemelor acvatice ale fluviului si afluentilor acestuia.

Pe cele trei nave ale expeditiei si-au desfasurat activitatea 18 specialisti din cele 11 tari dunarene. România a participat la expeditie cu o echipa de 3 specialisti din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului – ICIM Bucuresti.
Specialistii au prelevat, din apele Dunarii si ale afluentilor inclusi in program, cinci tipuri de probe (apa, sedimente, probe biologice, suspensii solide, moluste). Un element de noutate pentru aceasta expeditie a fost analiza mediului acvatic din punct de vedere biologic si hidromorfologic, conform normelor Uniunii Europene.

In afara de apele Dunarii, expeditia a acoperit si unii afluenti ai acesteia: Morava, Drava, Tisa, Sava, Velika Morava, Arges, Olt, Iskar, Russenski Lom, Jantra si Prut.

De asemenea, in premiera, specialisti ai Administratiei Nationale „Apele Române” au facut analize biologice si hidromorfologice pe trei afluenti românesti ai Dunarii, respectiv Olt, Prut si Arges.

Concomitent cu echipa internationala, pe teritoriul fiecarei tari, echipele nationale au realizat prelevari si analize de probe.

Sursa: MMDD