Startup-ul londonez Nested, specializat pe servicii imobiliare, a măsurat rentabilitatea investiţiilor imobiliare în 75 de oraşe mari din lume. Compania a analizat mii de tranzacţii de vânzare încheiate în  ultimele şase luni, consultând şi date ale Băncii Mondiale şi HSBC, pentru a determina preţul mediu de vânzare al unui apartament cu patru camere din interiorul oraşelor incluse în clasament. Totodată, brokerii au consultat platformele de închiriere ale agenţilor imobiliari pentru a identifica chiria medie pentru o astfel de proprietate.

Rezultatele arată că un investitor trebuie să plaseze 157.966 euro într-un apartament cu patru camere din Bucureşti pe care îl poate închiria cu circa 600 de euro pe lună. Prin această operaţiune, el îşi poate amortiza investiţia în 263 de luni. Aceeaşi proprietate, însă, poate fi închiriată prin platforma internaţională Airbnb pentru 3.441 euro/lună, ceea ce duce la o rată de amortizare de doar 46 de luni.

Nested constată că sistemul Airbnb modifică substanţial piaţa închirierilor la nivel global. Fondată în 2008 în San Francisco, platforma Airbnb a avut până în prezent peste 60 de milioane de utilizatori, este folosită în peste 34.000 de oraşe şi 191 de ţări.

Rata de recuperare a investiţiei prin Airbnb este mai bună decât în Bucureşti în Dubai, Cairo sau Atena. Oraşul sud-african Durban este pe primul loc în clasament cu o perioadă de doar 18 luni necesară recuperării unei investiţii de 88.400 de euro. La coada ierarhiei se situează Beijing, cu o perioadă de 714 luni necesară recuperării unei investiţii de 1,26 mil. euro, prin Airbnb.

Topul Nested mai arată că preţul de vânzare al apartamentelor din Bucureşti este printre cele mai mici dintre oraşele analizate, ocupând locul 69. La fel şi nivelul chiriilor practicate aici, care plasează Capitala României pe locul 68 în top.

Brokerii britanici mai arată că, dintre oraşele analizate, Cairo are cele mai accesibile preţuri, costul de achiziţie al unui apartament cu patru camere fiind de doar 56.495 de euro. La polul opus, un apartament similar costă 2,25 mil. euro în Hong Kong. Cea mai mică chirie este tot în Cairo, respectiv 363 euro/lună, iar cea mai mare se găseşte în San Francisco, unde chiriaşii plătesc lunar peste 5.000 euro pentru un apartament cu patru camere.