"Românii sunt tot mai interesaţi de casele pasive, de locuinţele inteligente. La târg există deja o ofertă bine definită pentru acest segment de locuinţe. Avem şi specialişti care să explice avantajele unei astfel de locuinţe, să discute despre oportunităţile pieţei. Mai mult, avem prevăzut un workshop dedicat acestei teme, eveniment la care s-au înscris, online, mulţi vizitatori. De remarcat este şi faptul că avem deja peste 5.000 de persoane care s-au înregistrat ca vizitatori ai târgului", spun reprezentanţii Universum Events, organizatorii târgului imobiliar. 

Tema celei de-a doua ediţii Imobiliarium, care se desfăşoară în perioada 13 – 15 octombrie, în parcarea Băneasa Shopping City, este "Cum arată profilul cumpărătorului de real-estate în 2017". 

Femeie, tânără, căsătorită, cu un venit de peste 4.500 de lei, aşa este creionat profilul bucureşteanului, care vrea să-şi cumpere o locuinţă în următoarele 12 luni, conform unui studiu realizat de Storia.ro pentru târgul Imobiliarium. În privinţa vârstei, segmentul cel mai numeros, de 39,79%, se găseşte în intervalul 25-34 de ani, iar peste jumătate dintre respondenţi sunt femei, 55,41%. 

Majoritatea bucureştenilor (75%) au bugetate sume cuprinse între 30.000 şi 70.000 de euro pentru cumpărarea locuinţei. Există, însă, şi 6,55% dintre bucureşteni care îşi doresc case de lux cu preţuri până la 150.000 de euro. 

"Rezultatele studiului sunt foarte apropiate de informaţiile completate de vizitatorii Imobiliarium la ediţia din primăvară, ceea ce confirmă că târgul răspunde cerinţelor pieţei. Confirmarea că suntem veriga dintre cererea actuală şi ofertă ne dă un imbold să continuăm pe drumul început. Pentru ediţia aceasta, 60% dintre locuinţele prezente la eveniment pot fi achiziţionate cu bugete de până la 80.000 euro, iar 40% au un preţ care depăşeşte acest prag', a precizat Adrian Stănescu, project manager Imobiliarium. 

Expozanţii prezenţi în premieră la un astfel de eveniment imobiliar, dar şi noi ansambluri lansate de dezvoltatorii obişnuiţi cu evenimentele din industrie au anunţat că vor oferi vizitatorilor Imobiliarium din acest weekend locuinţe şi proiecte inedite la preţuri promoţionale. Discounturile anunţate vor fi între 2.000 şi 10.000 euro. 

"În Bucureşti, cele mai căutate apartamente sunt cele din sectorul 6, unde numărul mare de spaţii de birouri duce la creşterea cererii pe rezidenţial. Românii caută locuinţe noi, mai mici ca spaţiu de locuit pentru a se încadra într-un anumit buget, dar care să le ofere beneficii extra, precum piscină, loc de joacă, parcare, dar care să fie şi cât mai aproape de locul de muncă. Important este, însă, că cererea de apartamente noi creşte şi în alte zone din România, iar investitorii străini sunt atraşi de potenţialul lor şi încep să construiască în oraşe precum Braşov sau Cluj", a precizat, pentru AGERPRES, Rafaela Nebreda, reprezentantul companiei de consultanţă imobiliară Imoteca. 

Aceasta apreciază că actuala creştere a preţurilor la locuinţe se datorează atât cererii mai mari decât ofertei din piaţă, dar şi majorării salariilor celor care lucrează în construcţii. Rafaela Nebreda spune că există o concurenţă mare între dezvoltatori de a atrage mâna de lucru calificată existentă în România, în contextul în care mulţi lucrători specializaţi au plecat din ţară, iar dezvoltatorii nu vor să îşi scadă marja de profit. Pe de altă parte, există companii străine care activează în piaţă şi care îşi aduc proprii specialişti.

Proiectele de cartier sunt cele mai bine vândute, apreciază Rafaela Nebreda, care spune că a început să crească şi volumul vânzărilor pe segmentul medium plus şi lux. 

Vizitatorii târgului pot descoperi, la Imobiliarium, o ofertă de 10.000 de locuinţe, în 84 de ansambluri rezidenţiale. Pentru cei care doresc o casă de vacanţă, există la târg oferte în Braşov şi Mamaia Nord. 

Organizatorii se aşteaptă ca numărul vizitatorilor să ajungă la 10.000, atraşi de temele conferinţelor, dar şi de discounturile între 2.000 şi 10.000 de euro, oferite pe perioada târgului. (Sursa: Agerpres)