Acesta este primul eveniment organizat de administrația prezidențială la care a participat Adrian Năstase după executarea pedepsei de doi ani de închisoare pe care a primit-o în dosarul „Trofeul Calității”, potrivit libertatea.ro

Klaus Iohannis a explicat că invitarea lui Năstase s-a făcut „conform legii” în „calitate de decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce”.

Decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce

Fostul premier al României a fost decorat în 2002 de către președintele Ion Iliescu cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Cruce „pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării“.

Zece ani mai târziu, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul„Trofeul Calităţii“, fiind acuzat pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale. Ulterior a fost condamnat și în dosarul Zambaccian. El a fost eliberat condiționat în 2014.

Prezența lui Adrian Năstase la Cotroceni este surprinzătoare în condițiile în care în urmă cu trei ani a izbucnit un scandal politic uriaș după ce președintele nu l-a invitat la recepție pe Liviu Dragnea și alți oficiali, pe motiv că nu acceptă ”penali” la tradiționala recepție organizată de Ziua Națională.

În 2016 Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, Victor Ponta, premier al României, și Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului, nu au fost invitați de președintele Klaus Iohannis nici la parada militară de 1 Decembrie, nici la recepția de la Cotroceni organizată cu aceeași ocazie, din cauza problemelor cu Justiția pe care le aveau cei trei.