Noua schemă de pensii private paneuropene va ajuta cetăţenii UE să economisească mai uşor chiar dacă se mută în alt stat membru UE.
 Comisia pentru Afaceri Economice a Parlamentului European a adoptat un cadru juridic pentru un nou produs paneuropean de pensii personale (PEPP), care va avea caracteristici standard la nivelul întregii Uniuni.    
Această schemă nu înlocuieşte sistemele existente, ci este o opţiune suplimentară pentru cei care o doresc, a explicat eurodeputatul Siegfried Mureşan, citat de adevarul.ro.   
Totuşi, pensiile paneuropene vor intra în competiţie cu produsele naţionale, oferind o varietate mai mare celor care vor să economisească.   Ca şi alte sistemele de pensii administrate privat, schema paneuropeană va oferi persoanelor o soluţie voluntară şi complementară sistemelor publice de pensii. Banii puşi deoparte în schemele de pensii private sunt investiţi în diverse instrumente financiare, iar – în unele cazuri – contribuţiile personale beneficiază de beneficii fiscale, precum scutirile de impozite.   În întreaga Uniune, sunt o sumedenie de produse de economisire în vederea pensiei, dar PEPP intenţionează să devină o alternativă simplă, cu caracteristici standard şi costuri transparente, care poate fi vândută în toate statele membre. 
 „În prezent, piaţa internă a pensiilor personale este foarte fragmentată şi variază în diferite state membre ale UE. Prin urmare, există doar un grad limitat de portabilitate a produselor de pensii personale dintr-un stat membru în altul. Acest lucru poate afecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. De exemplu, aceştia pot fi împiedicaţi să-şi găsească un loc de muncă sau să se pensioneze într-un alt stat membru al Uniunii Europene”, spune Siegfried Mureşan. 
 Regulamentul PEPP va conduce la crearea unui produs paneuropean în mare parte standardizat, care va fi disponibil în toate statele membre şi care va permite cetăţenilor să beneficieze pe deplin de piaţa internă, a precizat europarlamentarul. „Practic, ei vor putea să-şi transfere drepturile lor de pensie în străinătate şi au posibilitatea de a alege dintre diferite tipuri de furnizori, putând opta inclusiv pentru servicii transfrontaliere”.   Potrivit Comisiei Europene, produsul nu înlocuieşte sistemele existente, fiind vorba doar despre o opţiune suplimentară pentru cei care o vor.   
PEPP va avea aceleaşi caracteristici standard indiferent unde este vândut în UE şi va putea fi procurat de la o multitudine de furnizori, de exemplu, societăţi de asigurări, bănci, fonduri de pensii ocupaţionale, firme de investiţii şi societăţi de administrare a activelor. Acest produs va veni în completarea pensiilor personale de stat, ocupaţionale şi naţionale existente, dar nu va înlocui sau armoniza regimurile naţionale de pensii personale.  
Produsul paneuropean de pensii personale ar putea funcţiona din iunie 2019.  

 


Te-ar putea interesa și: