Vestea momentului în România. Vicepremierul Dan Barna a vorbit despre obligativitatea unui pașaport de avccinare anti-covid. Mai exact, acesta susține că paşaportul COVID ar putea deveni obligatoriu.

Totodată, vicepremierul a mai adăugat că introducerea obligativităţii acestui document „se va întâmpla în mod organic pentru că oamenii vor dori să călătorească”.

Dan Barna a mai menționat că nimeni nu își dorește ca turiștii sau oamenii de afaceri care ajung în țară să intre în carantină, iar acest document ar putea rezolva întreaga problemă.

„Se va întâmpla în mod organic, pentru că oamenii vor dori să călătorească şi sunt state care pe bună dreptate vor… Şi noi ne dorim să nu mai ţinem în carantină toţi turiştii sau oamenii de afaceri care vin. Dacă oamenii pot să îţi dovedească că sunt vaccinaţi, că au testul făcut, atunci poţi să… are o logică.

O să vedem până la urmă formula tehnică la care se va ajunge, dar ideea este să ne adaptăm la această pandemie tocmai prin aceste instrumente în care cei care şi-au asumat vaccinarea sau cei care au şi test şi vaccinare pot să vină”, a afirmat Barna, la TVR. 

Dan Barna, despre protestele împotriva vaccinării

Vicepremierul a vorbit și despre  protestele împotriva vaccinării obligatorii, care au fost organizate la sfârşitul săptămânii trecute în mai multe localităţi din România. El susține spus că e dreptul oamenilor să protesteze, însă a subliniat că „în orice societate există o componentă care crede că cu ceai de muşeţel repari fractura de genunchi”.

Dan Barna a mai pecizat că el este o persoană care susține vaccinarea și a adăugat că oamenii trebuie să fie bine informați și să știe clar ce însemnă acest vaccin pentru a știi ce decizie să ia.

„În orice societate există o componentă, de obicei nu foarte numeroasă, care crede că cu ceai de muşeţel repari fractura de genunchi. Medicina, ştiinţa modernă pe care o experimentează planeta de nişte ani buni, spune foarte clar că prin vaccinuri poţi să controlezi epidemiile, prin vaccinuri poţi să limitezi răspândirea unor virusuri sau unor epidemii care să îţi tulbure dramatic echilibrul social. Or, din această perspectivă, e dreptul oamenilor să protesteze. Faptul că în România cifrele arată că există o susţinere largă pentru vaccin şi e o chestiune de responsabilitate… Sunt categoric pentru vaccinare.

Nu vorbim de vaccinare obligatorie. Acesta e un spin care e rostogolit tocmai de aceste site-uri şi aceste platforme care rostogolesc ştiri false. Oamenii trebuie să fie informaţi foarte clar despre ceea ce înseamnă vaccinul şi în momentul în care tu decizi că nu vrei să vaccinezi copilul, că aşa ai tu chef, fără nicio motivare a medicului, este o chestiune care este dreptul real al copilului la sănătate sau şansa părintelui să experimenteze pe spinarea lui”, a adăugat Dan Barna.