Apare o nouă tehnologie care facilitează îmbarcarea în avioane. Ce este „Faceboarding”

Lumea este într-o continuă schimbare și nici turismul nu face excepție, iar îmbarcarea se va face cu un nou sistem numit Faceboarding. Mai nou, aeroporturile încearcă să faciliteze îmbarcarea turiștilor și încearcă un nou sistem.

Începând din luna iunie, mai multe aeroporturi din Europa au început să testeze un nou proces de îmbarcare care nu depinde de utilizarea pașapoartelor. Deși pașapoartele sunt esențiale pentru călătorii în vacanțe, în viitorul apropiat ar putea deveni redundantă necesitatea lor, cel puțin într-un anumit context.

Noul sistem este încercat în Italia, la Milano și Catania

În Italia, două centre aeriene – Aeroportul Linate din Milano și Aeroportul Catania – au început să testeze „FaceBoarding”, o tehnologie avansată de recunoaștere facială dezvoltată de compania franceză de IT Thales. Această tehnologie permite călătorilor să treacă de securitate fără a fi necesar să prezinte pașaportul sau cartea de îmbarcare.

În mod clar, procesul este mai complex. La sosirea în aeroporturi, călătorii vor trebui să se înregistreze la ghișeele FaceBoarding, scanându-și pașaportul sau cartea de identitate electronică și comparându-le cu o scanare a feței lor. După înregistrare inițială la un ghișeu, începând din iunie, aplicația FaceBoarding va permite utilizatorilor să asocieze automat cărțile de îmbarcare pentru zborurile viitoare, conform timeout.com.

Doar pasagerii a două companii de zbor vor beneficia de noua tehnologie

Pasagerii ITA Airways și Scandinavian Airlines sunt printre primii care vor fi testați cu sistemul FaceBoarding. Aceștia vor beneficia de această tehnologie, în timp ce călătorii cu alte companii aeriene vor trebui să prezinte în continuare documentele de călătorie tradiționale înainte de îmbarcare.

Începând cu data de 6 octombrie 2024, verificările biometrice la frontiere vor deveni standard în întreaga Europă pentru călătorii din afara UE, ca parte a sistemului de intrare/ieșire al UE. Majoritatea aeroporturilor din UE, cu excepția Ciprului și Irlandei, precum și țările non-UE cum ar fi Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, vor implementa acest sistem. Călătorii britanici vor trebui să ofere date biometrice ale feței și amprente digitale în acest scop.

Procesul de testare a FaceBoarding va continua până la 31 decembrie 2025. Cu toate acestea, documentele tradiționale nu vor fi complet eliminate, fiind încă necesare pentru a prinde zborul.