Cătălin Predoiu a susținut la sediul Ministerului Justiției, o conferință de presă privind lansarea în dezbatere publică a politicii publice de modernizare a ANABI, proiectul de Lege legat de modernizarea Registrului Comerțului, probleme ridicate de Pandemie în funcționarea instanțelor, stadiul dezbaterii publice cu privire la legile justiției și stadiul proiectului operaționalizării EPPO.

Ministrul s-a declarat optimist cu privire la activitatea ANABi, care are ca scop, recoperarea averilor ascunse. Totodată, el a mai subliniat faptul că deja au fost transmise două scrisori deschise către SUA și Olanda, prin care se dorește o colaborare mult mai deschisă cu privire la aceste bunuri.

„MJ a dezvoltat o stateagie de dezvoltare a capacității ANABI pentru recuperarea averilor ascunse. Chiar azi am trimis două scrisori deschise Americii și Olandei prin care le sugeram o colaborare mai deschisă și strânsă pentru recuperarea acestor bunuri ascunse.

Vom auzi de activitatea ANABI cât de curând sper”, a spus ministrul Justiției.

Echipe mixte și un scop comun

Cătălin Predoiu a mai adăugat că ANABI urmează să fie cooptată de echipe mixte, însă va avea același scop. De menționat este faptul că aceasta nu va fi conectată la bazele de administrare fiscală.

„ANABI va fi cooptată în echipe mixte de cercetare, aceste așa zise joint-team. Ea va fi conectată la bazele de date pentru același scop. Nu e conectată la bazele de administrare fiscală. E vorba de o imposibilitate obiectivă a ANABI pentru accesare acestor baze.

Pe baza acestei strategii până în februarie martie sperăm ca ANABI să devină o agenție de tranformare a și valorificare a acestor bunuri iar ulterior de căutare și identificare a acestor bunuri din zonele off-shore.

Cum se spune vrem să punem colți ANABI.

Vrem extinderea mandatului ANABI și apoi conectare acestui mandat la agenții de profil omoloage din exterior cu care Agenția să colaboreze”, a mai transmis ministrul.