Și asta pentru că, susține sursa citată, decizia revizuirii Apărării Marii Britanii, în timpul unei pandemii globale care a perturbat economia și a dus la blocări pe scară largă, a ridicat temeri că țara ar putea începe o transformare rapidă, cu schimbări drastice. Iar obiectul revizuirii ar putea fi, după cum anunța secretarul general al Apărării din Marea Britanie, „să fim pregătiți pentru luptele viitorului, nu pentru cele ale trecutului.” Acest lucru sugerează o mișcare clară către capacități cibernetice, inteligență artificială și chiar capacități spațiale avansate.

Apare o nouă forță militară uriașă

Marea Britanie nu uită nici de planurile privind securitatea globală. Secretarul apărării a declarat că este nevoie ca Marea Britanie să fie „mai preocupată de acest lucru, descurajând activitatea Rusiei în Europa, combatând terorismul în Orientul Mijlociu și Sahel și contracarând activitățile chineze în Asia Pacific”.

Dimensiunea globală a acestor ambiții ar trebui să fie susținută de un buget substanțial, dar, în ciuda înclinației consilierului premierului BoJo, Dominic Cummings, pentru tehnologie, se pare că guvernul britanic nu intenționează să impoziteze firmele mari de tehnologie.

Ultimele două analize privind Apărarea au vizat de altfel reducerea costurilor. Iar accentul pus pe tehnologie și pe războiul viitorului ar putea fi un eufemism, având în vedere zvonurile apărute, dar negate, conform cărora Marea Britanie ia în calcul conservarea celei mai mari părți a flotei de tancuri și blindate, considerate depășite și a căror modernizare ar fi prea costisitoare. Oricare ar fi rezultatul analizei, se pare că există o dorință clară de a trece către forțe neconvenționale și tehnologie de ultimă generație.

Ambițiile globale ale Marii Britanii se confruntă cu o altă situație periculoasă, mai aproape de casă. Marea Britanie contribuie la prezența sporită a NATO în Estonia, cu aproximativ 900 de soldați, iar ambițiile globale ale Marii Britanii nu ar trebui să treacă cu vederea că regiunea mai largă a nordului și regiunea baltică sunt încă zone nevralgice.

Tancurile birtanice Challenger 2 au fost rotite prin Estonia în ultimii ani, împreună cu elicopterele Apache, iar astfel de capabilități oferă un factor de descurajare extrem de vizibil pentru Rusia, oferind însă încurajare aliaților. Schimbarea priorităților Londrei, către tehnologia cibernetică și tehnologia avansată este, de asemenea, greu de anticipat.

Dacă Marea Britanie va continua să fie un jucător serios în securitatea europeană și nordul îndepărtat, atunci trebuie să țină cont că războiul hibrid al Rusiei este încă susținut de forțe convenționale substanțiale. Iar capacitatea Regatului Unit de a fi un partener activ în securitatea europeană și NATO se bazează în continuare pe potrivirea unor astfel de capabilități convenționale, conform nationalinterest.org.