Myanmar, cunoscută în România şi ca Birmania, a doua țară ca mărime din Asia de Sud-Est, a demarat un amplu proiect privind modernizarea Armatei, cu obiectivul declarat de a ajunge o forţă militară majoră. Prin vocea ambasadorului acestei țări la Moscova, Myanmar nu și-a ascuns interesul privind cumpărarea de avioane rusești Suhoi Su-57, potrivit defenseromania.ro.

Myanmar ocupă, în acest an, poziţia 37 în clasamentul celor mai mari puteri militare din lume, potrivit Global Firepower. Americanii de la Military Watch scriu că noi intenţii ale statului astiatic nu au cum să nu ridice problema securităţii statelor din regiune. Achiziţia de avioane Su-57 de generaţia a cincea ar permite Forţelor Aeriene din Myanmar să atingă chiar şi Australia.

Ameninţările privind securitatea nu se vor limita la statele vecine. Myanmar ar putea lansa atacuri asupra unor ţinte din Orientul Mijlociu, precum câmpurile petroliere din estul Arabiei Saudite, stat cu care are relaţii tensionate. În plus, avioanele ruseşti ar permite Myanmarului să-şi extindă raza de acţiune militară până în India, Pakistan şi, ipotetic, Japonia şi nord-vestul Australiei.

Versiunea de export a Suhoi Su-57 poate fi echipată cu rachetele hipersonice X-47M2 Dagger. Nu există deocamdată informaţii daca Rusia va furniza astfel de rachete către statul asiatic, dar în mod cert vânzarea de avioane Su-57 este agreată de Kremlin, precizează sursa citată.