O altă miliţie, numită „Convoi”, a câştigat vizibilitate în ultimele săptămâni. La originea acestei armate private create la sfârşitul anului 2022 ar fi Serghei Aksionov, născut în Republica Moldova.

Potrivit France 24, acest fost om de afaceri suspectat de legături cu crima organizată a cunoscut o ascensiune politică rapidă, fiind numit prim-ministru al Crimeei de către Vladimir Putin în 2014.

Serghei Aksionov conduce în prezent peninsula ocupată

De asemenea, Serghei Aksionov este un mare loialist al lui Putin și conduce în momentul de față peninsula ocupată. Serghei Aksionov, Axionov în Republica Moldova, s-a născut în 1972 la Bălţi, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, astăzi Republica Moldova.

„În Rusia, miliţiile private nu sunt o noutate. În afară de Evgheni Prigojin, care a fondat Wagner în 2014, putem menţiona miliţia lui Ramzan Kadîrov, liderul cecen. Pentru aceşti antreprenori de influenţă, politicieni sau oligarhi, este vorba de susţinerea regimului şi de răspândirea influenţei lor şi a Rusiei pe plan internaţional”, a explicat Lukas Aubin, director de cercetare la IRIS şi autor al cărţii „Geopolitica Rusiei”,  potrivit sursei menționate.

În momentul de față, puţine informaţii au ieşit la iveală despre funcţionarea şi organizarea Convoi. Pe profilul său de Telegram, creat în noiembrie 2022, grupul a lansat recent mai multe campanii de recrutare pentru a-şi mări rândurile.

Potrivit unei anchete realizate de site-ul rus independent iStories, miliţia are 300 de combatanţi care acţionează în Crimeea şi în sudul Ucrainei, în regiunea Herson.

Mai mult, un fost membru al unităţii de mercenari intervievat de iStories a dezvăluit că recruţii semnează două contracte. Este vorba despre un contract cu „Convoi” și altul cu Ministerul rus al Apărării.

Fiecare luptător ar câştiga aproximativ 2.500 de dolari pe lună, iar celor care servesc timp de un an întreg li s-ar promite și un teren în Crimeea sau Abhazia, notează sursa menționată.

A făcut parte în anii ‘90 dintr-un grup criminal

În CV-ul său făcut public, Aksionov susţine că este absolvent al Şcolii Superioare Militaro-Politice de Construcţii din Simferopol, Crimeea.

Totuși, un răspuns al Ministerului de Interne al Ucrainei, expediat unui deputat ucrainean, se menţionează că Akseonov a fost exmatriculat de la studii din cauza lipsei de disciplină şi „trimis în Republica Moldova”, conform RISE Moldova.

Totodată, presa ucraineană a scris că Akseonov a făcut parte în anii ‘90 dintr-un grup criminal, fiind cunoscut sub numele de „Goblin” (n.red. „Spiriduşul”). A fost cercetat penal pentru extorcare de bani şi păstrare de arme.