Vladimir Putin, așteptat să participe la summit

În perioada 22-24 august 2023, Africa de Sud va găzdui cel de-al 15-lea summit BRICS, la care sunt așteptați să participe lideri din Brazilia, India, China și Rusia. Africa de Sud se așteaptă ca toți liderii țărilor BRICS, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, să participe personal la summitul din august, a declarat Anil Sooklal, ambasador al Republicii Africa de Sud la BRICS, potrivit Sputnik.

„Avem confirmarea că toți liderii vor participa la summit”, a declarat Sooklal, precizând că Africa de Sud se așteaptă ca toți liderii BRICS să participe personal la eveniment.

„Invitația a fost trimisă de președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, iar preşedintele Putin i-a mulțumit, ne pregătim pentru faptul că toți liderii vor fi prezenți în Africa de Sud. Cabinetul nostru este ocupat să discute această problemă, dar așa cum am mai spus, ne pregătim pentru un summit cu drepturi depline”, a adăugat el.

În martie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu a fost luată încă nicio decizie privind participarea președintelui rus Vladimir Putin la summitul BRICS din Africa de Sud din august.

Relațiile dintre cele două țări sunt „mai puternice ca niciodată”

Menționăm, de asemenea, Anil Sooklal a mai declarat că Africa de Sud nu respectă sancțiunile unilaterale împotriva Rusiei, considerând că ONU este singura autoritate ale cărei restricții le respectă.

„Africa de Sud nu respectă sancțiunile unilaterale. Suntem parte a Organizației Națiunilor Unite și vom respecta doar sancțiunile emise de ONU. Nu există sancțiuni împotriva Rusiei din partea Națiunilor Unite, (există doar) sancțiuni unilaterale la care noi nu suntem parte”, a declarat Sooklal, adăugând că relațiile Africii de Sud cu Rusia sunt „mai puternice ca niciodată”.

La sfârșitul lunii martie, ministrul sud-african de externe, Naledi Pandor, a declarat că țara sa nu va rupe legăturile cu Rusia pentru a face pe placul unor țări terțe și că speră să rămână prietenă cu Rusia pentru mulți ani de acum încolo.

De la începutul operațiunii militare rusești în Ucraina, în februarie anul trecut, și de la adoptarea de către țările occidentale a mai multor pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, Rusia și-a schimbat atenția și și-a intensificat cooperarea multidimensională cu țări din Africa, Asia și America Latină.

Africa de Sud, obligată să-l aresteze

Cu toate acestea, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare și, în calitate de membru al CPI, Africa de Sud ar fi obligată să îl aresteze dacă pune piciorul în Africa de Sud și să îl predea curții de la Haga.

În cazul în care Putin va participa la summit, Africa de Sud trebuie să își respecte obligațiile față de CPI și să îl aresteze, chiar dacă Rusia este un aliat de lungă durată, transmite Aljazeera.

Uniunea Sovietică a oferit un sprijin financiar, militar și politic considerabil mișcărilor sud-africane și africane în timpul luptelor pentru independență. Cu toate acestea, această asistență lăudabilă nu poate justifica nicio încercare sud-africană sau africană de a-l împiedica pe Putin să își asume responsabilitatea pentru presupusele sale crime de război.

Ministrul Relațiilor Internaționale și al Cooperării, Naledi Pandor, a confirmat că Africa de Sud a solicitat consultanță juridică cu privire la modul în care să gestioneze o vizită a unui presupus criminal de război.

Între timp, Partidul Comunist Sud-African (SACP) a caracterizat CPI ca fiind „o instituție supranațională în slujba statelor imperialiste”. Iar Julius Malema, comandantul-șef al partidului Luptătorii pentru Libertate Economică (EFF), a promis că îl va proteja pe Putin dacă acesta va ateriza în Africa de Sud.