Mai precis, cei care vin în România din țările care sunt încadrate pe lista galbenă trebuie să intre în carantină. În prezent sunt 49 de țări unde numărul de îmbolnăviri raportat la suta de mii de locuitori este mai mare decât la noi, motiv pentru care reprezentanții Aeroportului Henri Coandă din Capitală au luat măsuri importante.

Cei care vin din cele 49 de țări galbene vor merge pe un culoar separat. La aterizare vor primi o declarație pe propria răspundere unde trebuie să completeze numele și adresa la care va sta la izolare.

La ieșirea din aeroport, acesția trebuie să meargă direct la adresa unde se vor izola, pe ruta cea mai scurtă.

Cine face excepție de la acestă regulă

Cei care vin din aceste ţări trebuie să stea în carantină două săptămâni, dar sunt şi două excepţii: sunt scutiţi de carantină cei care stau mai puţin de 3 zile şi prezintă un test negativ făcut în ultimele 48 de ore. Iar cei care fac un test în a 8-a zi de carantină şi rezultatul este negativ, pot ieşi în a 10-a zi.

Coronavirus 7 octombrie

Până astăzi, 7 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 142.570 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

111.564 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.958 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Mesaj din partea lui Klaus Iohannis

Situația este extrem de gravă, iar România se află într-un punct critic, o spune șeful statului. „Sunt cifre extrem de îngrijorătoare. Și la număr de decese, și la terapie intensivă. E un puternic semnal de alarmă. Avem responsabilitatea să ținem cont. Din păcate, e un număr tot mai mare de decese.

Cu cât introducem restricțiile mai repede și le respectăm, cu atât scăpăm mai repede. E o mare presiune. Medicii au făcut eforturi uriașe. Măsurile de restricție sunt inevitabile.  Urmează luni extrem de importante. E o luptă în care avem cu toții o mare responsabilitate.

Oricât ne-am dori, situația nu ne permite reîntoarcerea la normalitate. Cu cât crește numărul de bolnavi și de decese ne îndepărtăm de acest moment. Suntem într-un punct critic. Avem de făcut o alegere fundamentală.

Vrem să mergem pe un drum care duce la o explozie de cazuri? E un drum la care ne așteaptă multă suferință și pierderi. Putem avea viață ocială dacă respectăm regulile”, a spus președintele Klaus Iohannis.