„Niște minți bolnave au născocit un nou formular pe care părinții trebuie să-l completeze înainte de a trimite copiii la școală.

Părinții nu sunt doctori epidemiologi și nu au cunoștințele necesare pentru a completa pe propria raspundere o astfel de declarație. Însă sunt amenințati cu Codul Penal dacă cumva greșesc.

Cum ar fi dacă birocrații cu gânduri de milițieni și-ar aduce aminte că există și o adeverință medicală care trebuie completată înainte de întoarcerea copiilor la școală.

Medicii de familie sunt cei care cunosc starea de sănătate a fiecarui copil. În nicio țară europeană nu se completează o astfel de declaratie pe propria raspundere.

Și atunci care este rostul ei?

Pentru că aceasta nu păzește copilul de riscul îmbolnăvirii cu Covid, ci are ca scop instaurarea #fricii și păzirea fundului unor birocrați fără viziune.

Statul polițienesc PNL are nevoie de instrumente cu care să terorizeze parinții, dar care să și poată fi invocate ca scuză în cazul în care o școală devine focar Covid. Nu va fi vina autorităților care nu au organizat bine începerea cursurilor, ci a părinților,”  scris Ștefan Radu Oprea, pe Facebook.

Apare o nouă declarație pe propria răspunere

Potrivit unui proiect de ordin de ministru, părinții vor trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere la începutul anului școlar.

În această declarație trebuie să fie specificat dacă elevul a prezentat simptome de coronavirus în ultimele două săptămâni sau dacă a intrat în contact cu persoane bolnave.

În același proiect este menționat faptul că părintele trebuie să semneze obligativitatea de a nu trimite copilul la școală în cazul în care apar simptome specifice coronavirusului.

Această declarație pe propie răspundere este necesară pentru determinarea primirii copilului în colectivitate. Declarația va fi prezentată la triajul epidemiologic la intrarea în școală.

La grădinițe, educatorii sunt obligați să verifice zilnic starea copiilor. Dacă în cazul în care atât elevii cât și preșcolarii prezintă simptome specifice coronavirusului, se va aplica un protocol de izolare.