Apare autostrada visată de toți românii

Apare autostrada visată de toți românii. Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, anunță că primul kilometru de tunel de autostradă a fost finalizat în România pe secțiunea Tigveni-Curtea de Argeș a autostrăzii Sibiu Pitești.

Scrioșteanu a menționat că au fost forate în total 1013 metri pe ambele sensuri ale autostrăzii. Dintre aceștia, 580 de metri reprezintă lungimea tunelului pe firul ieșirii din tunel, în sensul Sibiu-Pitești (Tunel Daniela). În plus, spune el, 433 de metri reprezintă lungimea tunelului pe firul intrării în tunel, în sensul Pitești-Sibiu (Tunel Alina).

Scrioșteanu a subliniat că a fost construit și primul tunel intermediar, destinat fie utilizării:

  • ca pasaj pietonal între cele două fire ale tunelurilor Alina și Daniela
  • ca rută de evacuare în caz de necesitate după inaugurarea autostrăzii
Tunel autostradă pe secțiunea Tigveni-Curtea de Argeș a autostrăzii Sibiu Pitești
Tunel autostradă pe secțiunea Tigveni-Curtea de Argeș a autostrăzii Sibiu Pitești/SURSĂ FOTO: captură ecran Facebook/Irinel Ionel Scriosteanu

Se execută lucrări aferente nodului rutier Țigveni

În plus, sunt în desfășurare lucrări de excavație și terasamente în mai multe zone asociate nodului rutier Țigveni.

S-a încheiat procesul de forare, armare și betonare a celor 20.500 de metri liniari de piloți esențiali pentru structurile asociate acestui segment de autostradă, iar acum a început construcția piloților necesari pentru unul dintre firele tunelului.

Scrioșteanu mai menționează că au fost finalizate 7 din cele 16 fundații necesare pentru podețe, s-au turnat 41.000 de metri cubi de beton pentru structuri și lucrările la drumurile tehnologice au fost finalizate.

Oficialul a menționat că producția de grinzi și predale prefabricate necesare structurilor în organizarea de șantier este în curs. Este vorba despre 32 de grinzi prefabricate și aproximativ 3000 de metri pătrați de predale prefabricate realizate până în prezent.

De asemenea, lucrările de forare, armare și betonare a piloților cu diametru mic pentru îmbunătățirea terenului de fundare sunt în curs, fiind finalizate în proporție de 85%.

„Continuă producția de grinzi și predale prefabricate necesare structurilor în organizarea de șantier, fiind realizate, până în prezent, 32 grinzi prefabricate și cca 3000 m2 predale prefabricate. Continuă lucrările de forare, armare și betonare a piloților cu diametru mic pentru îmbunătățirea terenului de fundare, fiind realizați în proporție de 85%”, a mai spus oficialul.

Scrioșteanu a precizat că în șantier sunt mobilizați 590 de muncitori și 185 de utilaje de către antreprenor, iar lucrările vor continua și în perioada sărbătorilor de Paște. Se lucrează în regim non-stop la execuția tunelului. Mobilizarea este considerată bună, iar progresul în raport cu graficul contractat este în creștere.

„Antreprenorul are mobilizat în șantier 590 muncitori și 185 utilaje, iar lucrările vor continua și în perioada sărbătorilor de Paște. La execuția tunelului se lucrează 24/24h. Mobilizarea este bună, iar avansul față de graficul contractat este în creștere”, a precizat Scrioșteanu.