Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, anticipează o redresare modestă a prețului petrolului în 2021, pe baza unei cereri slabe și a modificărilor induse de pandemie în comportamentul companiilor și al oamenilor.

„Prognoza mea pentru 2021 este puțin mai modestă decât cea a lui Goldman Sachs. Prevăd un interval de 50-55$ pe baril, ca preț mediu pentru anul viitor. Dar ne putem aștepta la volatilitate pe piață, atât cu maxim cât și cu minime ”, a declarat el vineri pentru CNBC.

Goldman Sachs a publicat săptămâna trecută o notă care prevedea că prețul țițeiului Brent va urca la 65 USD pe baril până în al treilea trimestru al anului viitor, „cu o creștere suplimentară pe parcursului anului 2021, pe măsură ce stocurile încep să se normalizeze și piața petrolului”.

„Redresarea pe viitor va fi mult mai lentă”, a susținut Novak, „nu va fi o tendință rapidă așa cum am observat în primele luni. În principal, datorită transformării generale și schimbărilor în bilanțul energetic și în primul rând în comportamentul consumatorilor”

Novak: Scădere anuală de 9-10 milioane de barili pe zi

Ministrul a remarcat o scădere a călătoriilor de afaceri și trecerea la conferințe digitale și munca de acasă, toate acestea reducând călătoriile și, prin urmare, cererea globală de petrol.

„Acest lucru transformă în mod clar echilibrul energetic și va avea un impact asupra recuperării cererii”, a spus el. „Am dori să producem mai mult pentru a sprijini redresarea economică, dar suntem constrânși de cererea limitată. Și rata creșterii este, de asemenea, limitată.” Novak a adăugat că „ponderea în creștere a surselor de energie non-carbon” în mixul energetic va contribui, de asemenea, la o recuperare mai lentă a pieței petrolului pe termen lung.

Prețul petrolului au scăzut cu mai mult de 3% vineri, petrolul Brent ajungând la 42,67 dolari pe baril vineri după-amiază, sub presiunea acțiunilor în scădere și a temerilor privind cererea, datorate de redresarea economică lentă pe fondul pandemiei în curs de desfășurare. Scăderea prețurilor vine, de asemenea, în urma cererii interne mai mici de benzină în SUA și a rapoartelor care arată că dezvoltarea de noi locuri de muncă a încetinit în august, pe măsură ce fondurile de asistență guvernamentală s-au redus tot mai mult.

„Un scenariu este că scăderea anuală a cererii va fi de aproximativ 9-10 milioane de barili pe zi”, a spus Novak, care adaugă: „Cred că acest lucru se apropie de starea reală de lucruri și aș fi înclinat să fiu de acord cu aceste cifre.”