Datele unui studiu realizat în luna octombrie, arată că a treia doză de vaccin anti-COVID de la Pfizer reface protecția imunitară la cotele cele mai înalte obținute imediat după cea de-a doua doză.  Astfel, a treia doză are o eficiență de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, comparativ cu persoanele vaccinate cu doar două doze.

În ceea ce privește vaccinul de la Moderna, acesta crește de 17 ori numărul de anticorpi împotriva variantei Delta, conform unei analize a Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA.

Studiul clinic Pfizer, realizat în rândul a 10.000 de persoane cu vârsta peste 16 ani, arată „o eficacitate relativă de 95,6%” şi „un profil de siguranţă favorabil”. Studiul a fost realizat în timp ce „varianta Delta de coronavirus a fost principala tulpină” care a circulat pe durata realizării cercetărilor.

„Aceste rezultate demonstrează încă o dată utilitatea dozelor de rapel în eforturile noastre de a proteja populaţia împotriva acestei boli”, a spus Albert Bourla, director general al Pfizer.

Cât de eficient este vaccinul Pfizer?

Revista de specialitate The Lancet a publicat la începutul lunii octombrie 2021 un studiu despre eficacitatea vaccinului Pfizer.

În cazul persoanelor vaccinate cu schema completă (două doze), vaccinul Pfizer a avut o „eficiență împotriva Sars-Cov-2” de 73% și de 90% împotriva formelor grave care au necesitat spitalizare.

Astfel, eficiența împotriva infecțiilor a scăzut de la 88% (în prima lună de la vaccinarea completă) la 47% (după cinci luni).

Împotriva variantei Delta, vaccinul Pfizer are o eficiență de 93% în prima lună, care scade la 53% după patru luni.

În ceea ce priveşte celelalte variante (non-Delta), eficiența este de 97% (prima lună) și ajunge la 67% (după 4-5 luni).

În schimb, vaccinul e eficient timp de cel puțin 6 luni, în proporție de 93%, împotriva dezvoltării unor forme grave care necesită spitalizare, inclusiv în cazul infecţiilor cu varianta Delta.

Eficacitatea vaccinului Moderna

În cazul dozei 3 de la Moderna, aceasta va fi făcută și în România cu o cantitate înjumătățită de ser. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că noile date ale companiei arată că, în acest caz, răspunsul imun este la fel ca la doza întreagă, dar că frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse.

Conform unei analize realizate de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA, administrarea unui booster la jumătate de doză crește de 13 ori numărul anticorpilor împotriva variantei originale de coronavirus și de 17 ori în cazul tulpinei Delta.

De asemenea, raportul CDC mai arată că vaccinul Moderna are o eficiență de 93,2% împotriva infecțiilor și de 98,2% împotriva formelor grave care necesită spitalizare, pe durata a cel puțin 5 luni de zile.

Conform Politico, un studiu realizat de CDC a arătat că vaccinul Moderna este „cel mai bun” în prevenirea declanșării unei forme grave de COVID-19, care necesită spitalizare, în cazul persoanelor infectate.