Coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiţă, a transmis vineri că începând de luni, 1 noiembrie, toți românii care s-au vaccinat la prima schemă cu Moderna se vor putea imuniza la rapel cu jumătate de doză de vaccin de la aceeaşi companie farmaceutică.

Jumătate de doză de Moderna pentru rapel

Jumătate de doză de vaccin vor primi doar cei care la prima vaccinare au folosit tot Moderna.

“Persoanele care au fost vaccinate la prima schemă cu Moderna vor primi la rapel jumătate de doză, şi anume 50 de micrograme, adică 0,25 ml din flacon. Celelalte persoane care au fost vaccinate la prima schemă cu Pfizer, Astra Zeneca sau Johnson&Johnson care optează pentru rapel de la Moderna vor primi o doză întreagă. Deci jumătate de doză de vaccin Moderna vor primi doar cei care la prima schemă de vaccinare au primit tot Moderna. Recomandarea intră în vigoare de luni, 1 noiembrie”, a anunțat Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Rapelul la Johnson&Johnson se poate face cu Pfizer sau Moderna

De asemenea, specialiştii au decis, în baza recomandărilor şi studiilor ştiinţifice, că din 8 noiembrie cei care au fost imunizaţi cu vaccin de la compania Johnson&Johnson “vor avea recomandare de rapel, după minim 6 luni, de primă intenţie, cu vaccinul pe bază de ARN mesager, fie Pfizer, fie Moderna”.

“Dacă optează pentru Moderna, doza va fi întreagă, adică echivalentul a 100 micrograme. La rapel, persoanele vaccinate deja cu Johnson&Johnson vor putea opta pentru acelaşi tip de vaccin. Prima recomandare este de a face un vaccin pe bază de ARN mesager, dar se permite, la opţiunea pacientului, să se administreze la rapel acelaşi tip de vaccin, Johnson&Johnson”, a mai explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Se deschid noi centre de vaccinare, a mai transmis acesta, care spune că există o creştere a adresabilităţii la centrele de vaccinare.

“Am aprobat deschiderea şi redeschiderea mai multor centre de vaccinare în ultimele zile. Progresiv creştem capacitatea de vaccinare. În Bucureşti vom asigura în fiecare weekend un program prelungit în centrele de vaccinare din fiecare sector. După modelul Capitalei, sperăm ca şi celelalte judeţe să identifice cel puţin un centru de vaccinare cu program prelungit”, a mai transmis Gheorghiţă.