Valeriu Gheorghiță face anunțul momentului! Cum va fi administrată doza booster de la Moderna?

Valeriu Gheorghiță a declarat, în cursul zilei de marți, că cea de-a treia doză de vaccin, cunoscută și sub denumirea de booster, de la Moderna va fi cel mai probabil înjumătățită. Medicul militar a precizat că această măsură ar urma să fie luată săptămâna viitoare.

“Ieri, Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster, doza de Moderna, pentru o persoană care a primit prima schema de vaccinare cu vaccinul de la Moderna după minim şase – opt luni de la doza doi. O precizare este legată de faptul că pentru doza booster se recomandă o doză înjumătăţită faţă de doza care s-a folosit la schema iniţială”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Cooronatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România a mai spus că în cursul acestei săptămâni va avea loc o şedinţă în cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare.

”Foarte probabil că vom adopta şi noi aceeaşi recomandare, ceea ce înseamnă că, probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare, vom recomanda administrarea unei doze înjumătăţite de vaccin de la compania Moderna pentru doza de booster, după minim şase luni ceea ce echivalează o doză de 50 de micrograme comparativ cu 100 de micrograme cât este doza anterioară”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Doza booster pentru cei vaccinați cu Johnson & Johnson

Într-o altă ordine de idei, medicul militar Valeriu Gheorghiță a anunțat că persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson vor fi eligibile pentru administrarea dozei booster de la începutul lunii noiembrie.

“Tot în această săptămână vom decide care va fi atitudinea de urmat la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Johnson & Johnson, în monodoză, pentru că începând cu prima parte a lunii noiembrie sunt deja primele persoane eligibile care ar putea să primească o doză de rapel, o doză booster, având în vedere că vaccinarea cu Johnson în România a început undeva pe data de 4 mai, la începutul lunii mai.

Probabil că de prima intenţie vom recomandă tot un vaccin tot pe bază de ARN mesager, fie de la compania Biontech/ Pfizer, fie de la compania Moderna, însă, nu este exclus să rămânem şi pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeaşi tehnologie, adică cu Johnson & Johnson, având în vedere că datele de imunogenitate şi de siguranţă sunt foarte bune. Cel mai târziu vineri vom anunţa care este recomandarea în acest sens”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.