Nimeni nu ar fi crezut așa ceva. Ce s-a descoperit despre a treia doză și protecția împotriva variantei Delta

Autorii sugerează că această constatare ar putea avea ca rezultat eficacitatea pe termen lung a vaccinului și o revenire la capacitatea de neutralizare împotriva mai multor variante nou apărute. O a treia doză ar putea spori protecția împotriva variantei Delta, care face ravagii în multe state.

Astfel, după a treia doză, nivelurile de anticorpi neutralizanți au crescut la 2.000 în grupurile analizate.

Rezultatele acestui studiu indică siguranța unei doze de rapel de 50 μg a vaccinului Moderna atunci când este administrată la 6-8 luni după primele două doze, la 50 sau 100 μg. Absența unor reacții adverse sistemice grave este de asemenea un semn încurajator.

Cele mai multe reacții au fost ușoare sau moderate

Răspunsurile serologice au fost observate la peste 93% și aproape 99% dintre cei care au primit o doză de rapel și după primele două doze.

Cercetătorii au descoperit că doza de rapel nu a provocat o rată mai mare de reacții adverse locale sau sistemice în termen de șapte zile de la injecție, comparativ cu placebo.

Cele mai multe reacții au fost ușoare sau moderate, mai puțin de una din șapte fiind de gradul 3. Mai mult, în studiul actual nu au fost raportate evenimente adverse de gradul 4 (AE).

Umflarea ganglionilor limfatici a fost observată la o rată de două ori mai mare după a treia doză, comparativ cu cei care au primit două doze de 100 μg de vaccin.