Vor fi redeschise restaurantele? Raed Arafat a vorbit în emisiunea „Ochii pe mine!” despre realizarea acestui lucru în plin context pandemic.

„Ieri și astăzi într-adevăr a fost scădere. Dacă mâine această scădere rămâne consistentă, înseamnă că se va întruni Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiul București și va stabili intrarea în scenariul galben care este cel între 1,5 și 3 la mie. Asta înseamnă că restaurantele, cinematografele, cafenelele și teatrele vor putea să funcționeze cu capacitate de 30%”, a declarat Raed Arafat despre posibila redeschidere a restaurantelor.

Vor fi redeschise restaurantele?

De asemenea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit și despre un posibil scenariu pentru oamenii din HoReCa.

„Din păcate, asta este o situație… Scenariul este pentru a implementa unele măsuri de sănătate publică, de protecție, de prevenire, când intrăm într-un scenariu mai rău.

Dacă acum suntem în scădere se va intra în scenariul galben, dacă ajungem la verde, în verde, dar dacă ne întoarcem la roșu și rămâne 48 de ore roșu și vedem că este o situație în creștere a numărului infecțiilor, atunci da, se va întoarce la o aplicare a prevederilor scenariului se întoarcem la aplicarea scenariul roșu. Asta s-a întâmplat și în alte țări și se întâmplă la noi. Și după cum vedeți România stă mai bine în acest moment. Asta nu înseamnă ca va rămâne mai bine. Vedeți ce se întâmplă în Marea Britanie, Irlanda, Franța”, a adăugat Arafat, conform alephnews.ro

Raed Arafat a spus ce va fi după 8 februarie

Raed Arafat a anunțat că trendul descendent al cazurilor de COVID-19 nu trebuie să păcălească pe nimeni.  Totodată, șeful DSU a mai precizat că el consideră că încă se impune menţinerea restricţiilor, mai ales că din 8 februarie va începe şi şcoala.

În ceea ce privește reîntoarcerea elevilor la cursuri, Arafat a preciat că nu se pune problema de ridicarea anumitor restricții și orice decizie ar urma să fie luată pe baza evoluției pandemiei.

„Trendul descendent nu trebuie să ne păcălească, să spunem că totul este bine. Am primit această întrebare de la mai multă lume şi mai ales că în mai multe ţări face ravagii deja tulpina nouă. Până nu avem mai multe persoane vaccinate, mai vine şcoala care se va deschide, mai vin alte aspecte care ne vor face să spunem, uite că iarăşi creşte, deci trebuie să fim extrem de atenţi. Abordarea noastră este menţinerea măsurilor care au fost. (…)

Sperăm că aceasta va fi decizia finală că în 8 februarie şcoala va începe, aşa că ridicarea unor restricţii cred că nu e cazul în acest moment. Vor fi analize, este posibil să se ia decizii pe baza evoluţiei la noi, dar şi în alte ţări care vedem, unele dintre ele au probleme serioase”, a declarat Arafat la TVR.

Sursă foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda