Vine o perioadă cruntă pentru toată România. Pensionarii vor fi cei mai loviți. Prețurile care și așa au crescut, vor exploda în scurt timp. Asta pentru că scumpirile la energie și gazele se vor resimți și în prețurile tuturor celorlalte produse pe care le consumă românii.

De altfel, inclusiv Institutului Național de Statistică a recunoscut scumpirile la alimente. Produsele de bază s-au scumpit în ultimul an cu aproape 3 la sută, confirmă datele oferite de institut. Ceea ce spun cifrele, observă și românii atunci când merg la cumpărături. Românii susțin că în loc să mănânce două pâini ca înainte, preferă să facă economie și mănâncă doar o pâine

„E nenorocire!”, a decretat un român intervievat de Digi24.

Luna trecută, alimentele s-au scumpit cu 2,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Specialiștii anunță că vor urma și alte scumpiri la alimente, ca urmare a creșterii facturilor la gaz și energie electrică.

Vom vedea scumpiri care vor veni în efect de cascadă

„În următoarea lună nu cred că vor mai fi suportate de către procesatori, dar nu vorbim de creșteri de 25% astea sunt imposibile, dar creșteri cu o singură cifră s-ar putea să aibă loc, existând și o criză de materie primă la unele produse, cum e carnea de porc… Așa, că e imposibil de spus, stabilitate pe piața prețurilor nu mai există de 2-3 săptămâni”, a spus Sorin Minea, președintele Romaliment pentru sursa citată.

Pe de altă parte, Dragoș Cabat, analist economic a arătat că urmează efectele valului doi și trei.

„Costurile cu energia, gazele, intră în toate celelalte produse pe care le consumă românii. Vom vedea scumpiri care vor veni în efect de cascadă. Impactul e mult mai mare la românii cu venituri mici, decât la cei cu venituri mari. Românii care resimt aceste creșteri de prețuri sunt cei care au salariu minim pe economie, dar și pensionarii care trăiesc de la o luna la asta cu o pensie minimă”, a punctat analistul economic.

Pe de altă parte, cea mai mare lovitură se va simți însă la iară. Specialiștii se așteaptă ca prețurile alimentelor să atingă nivelul maxim chiar în perioada sărbătorilor de iarnă.

Sursa foto: Dreamstime