Gazele naturale s-au scumpit cu peste 50% în ultimul an

Așadar, în intervalul decembrie 2020 – decembrie 2021, preţurile la gaze naturale au urcat cu 51,57%, la uleiul comestibil cu 27,17% şi la cartofi cu 24,89%, potrivit cifrelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte alimentele, în ultimul an cel mai mult s-au scumpit uleiul comestibil – 27,17%, cartofii – 24,89% şi mălaiul cu 14,90%, însă nu au fost înregistrate şi ieftiniri.

Comparativ cu luna anterioară, cartofii s-au scumpit cu 4,42%, iar fructele proaspete cu 2,69%. În luna decembrie faţă de noiembrie citricele şi alte fructe meridionale s-au ieftinit cu 3,1%.

La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an cele mai mari creşteri de preţ au fost consemnate la gaze naturale – 51,57% şi combustibili – 22,45%, fără a se consemna ieftiniri.

Faţă de luna anterioară, energia electrică s-a scumpit cu 6,27%, energia termică e mai scumpă cu 2,14%, iar gazele cu 1,44%. Combustibilii s-au ieftinit în decembrie faţă de luna anterioară cu 0,78%.

În cazul serviciilor, cele mai mari creşteri au fost consemnate la serviciile poştale (plus 22,50%) şi la cele de apă, canal, salubritate (8,05%) Serviciile de transport aerian s-au ieftinit cu 6,38%.

În raport cu luna anterioară, cele mai mari majorări de tarife au fost înregistrate la serviciile de transport aerian (19,79%) şi la serviciile poştale (16,08%). Abonamentele de televiziune s-au ieftinit cu 0,04%, iar plata cazării în unităţile hoteliere cu 0,02%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,19% în luna decembrie 2021, de la 7,8% în noiembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,73%, mărfurile alimentare cu 6,69%, iar serviciile cu 4,49%.

Adevărul despre prețurile la energie

Creșterea prețurilor a devenit o problemă reală în întreaga lume. Putem căuta sursele inflației aproape peste tot, dar lumea acordă atenție în principal creșterii prețurilor la energie – arată, într-o analiză de piață, casa de brokeraj pe burse internaționale XTB România.

Aceasta este o problemă în economiile care nu au acces direct la resursele energetice, iar ponderea energiei regenerabile este încă insuficientă. Astfel de probleme sunt vizibile în țările Uniunii Europene.

Problemele privind aprovizionarea și livrarea au făcut ca prețul petrolului să atingă cel mai ridicat nivel din 2014, iar gazul în Europa a ajuns la niveluri extrem de ridicate, atingând maxime istorice. De asemenea, “nedoritul” cărbune a devenit scump din cauza creșterii prețurilor altor materii prime. În plus, sursele alternative nu au fost capabile să furnizeze destulă energie pentru a satisface necesarul.

Energia afectează fiecare aspect al vieții noastre și, mai devreme sau mai târziu, vom simți impactul prețurilor ridicate în toate aspectele de zi cu zi. Așa s-a întâmplat în toată Europa, unde inflația pentru Zona Euro a urcat la 5% – cel mai ridicat nivel din istorie. La rândul său, inflația în Polonia a atins niveluri de peste 8%, inflație care a fost observată ultima dată la începutul deceniului precedent, în timp ce inflația în România s-a apropiat de pragul de 8% la sfârșitul anului.