Furnizorii de energie, vizați de ANRE și ANPC. Se anunță controale riguroase

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care informează că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea pentru Protecția Consumatorului (ANPC) vor demara o serie de controale la anumiți furnizori de energie.

Virgil Popescu spune că prin aceste controale se dorește scoaterea la iveală a acelor furnizori de energie care practică oferte înșelătoare și care notifică onsumatorii casnici că vor să schimbe prețul, chiar dacă au încheiat contracte cu preț ferm pe un an de zile.

„Controale la furnizori. ANRE și Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorilor vor demara o serie de controale la anumiți furnizori care au încheiat contracte cu preț ferm pentru 1 an de zile și care, acum, notifică consumatorii casnici că vor să schimbe prețul. Acest lucru nu se poate! ANPC să verifice această situație pentru că o poate încadra la ofertă înșelătoare! Iar ANRE poate amenda furnizorii cu până 5% din cifra de afaceri dacă furnizorii nu respectă legea”, arată ministrul, într-o postare pe Facebook.

Ministrul va accelera aprobarea Legii consumatorului vulnerabil

Ministrul Energiei a mai spus că va accelera aprobarea în Parlament a legii consumatorului vulnerabil. Așadar, s-ar putea ca această lege să se aplie fie din acest an sau de la 1 ianuarie 2022.

„Sprijin pentru consumatori. Nu vrem să lăsăm consumatorul român fără o protecție în fața scumpirilor care se văd pe facturile de gaze și energie electrică. Vom accelera aprobarea în Parlament a legii consumatorului vulnerabil, astfel încât actul normativ să fie votat în sesiunea parlamentară care începe în septembrie.

Vrem ca legea să se aplice de anul acesta (începând cu octombrie, noiembrie) sau cu 1 ianuarie 2022. În plus, vrem să venim cu un suport financiar, o compensare a prețului facturilor pentru cei care au un venit ce nu-l depășește pe cel mediu”, a spus Virgil Popescu.

Sursă foto: Facebook

Reacția lui Popescu vine ca urmare a deciziilor unor companii care furnizează gaze naturale de a revizui unilateral contractele încheiate. cu consumatorii casnici. Un astfel de exemplu este firma Engie, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România, care a început să trimită notificări de creștere a pețurilor la gaze unora dintre clienți care au deja contracte în derulare. Factura lor ar urma să crească cu 38%, de la 1 noiembrie.

Cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România a anunțat că a început deja să trimită notificări de creștere a pețurilor la gaze unora dintre clienți care au deja contracte în derulare, scrie e-nergia.ro.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 1 noiembrie, factura lor ar urma să crească cu 38%. Mai exact, este vorba despre clienții care, la jumătate anului, primesc gaze pe oferta Gas Start de la Engie.