Bulgaria și Grecia sunt două țări care se bazează exclusiv pe turism, așa că trebuie să facă tot posibilul pentru a-și putea menține clientela. Astfel, dacă în restul Europei este nevoie de certificat de vaccinare și de testare, o altă condiție este cea de a prezenta o dovadă de infectare cu noul coronavirus.

Astfel, românii care nu sunt vaccinați anti-covid pot merge în vacanță în Grecia sau Bulgaria cu un astfel de document. Ei vor fi nevoiți să prezinte documentul care atestă că au fost infectați cu noul coronavirus chiar la graniță, fără a mai fi nevoiți să se testeze sau să prezinte certificatul de vaccinare.

Antoanela Curici, director medical al unui laborator de analize medicale susține că odată cu ieșirea din carantină, o persoană poate călători cu o simplă dovadă că a trecut prin boală, în condițiile în care anticorpii produși ca urmare a infecției asigură toată protecția necesară.

„După ce ai ieșit din carantină poți să călătorești cu dovada că ai trecut prin boală, pentru că anticorpii produși ca urmare a infecției îți asigură protecție și nici nu există riscul de reinfectare și apoi de transmitere mai departe a virusului”, explică dr. Antoanela Curici,  director medical al unui laborator de analize medicale.

De menționat este faptul că, noua regulă le poate fi de ajutor mai ales părinților ai căror copii au trecut deja prin boală, în condițiile în care aceștia nu vor mai trebui să plătesacă pentru un test covid.

De unde poate fi luată dovada de trecere prin boală

Cei care au trecut prin boală trebuie să știe că buletinul de analize este primit pe mail de la laboratorul unde a fost plătit testul sau de la Direcția de Sănătate Publică, dacă medicii de pe ambulanță sunt cei care au prelevat probele.

În ceea ce privește prevederile documentului, acesta trebuie să conțină numele și prenumele persoanei, datele laboratorului unde a fost făcut testul și să fie tradus în limba engleză. Sunt acceptate și testele rapide antigen cu rezultatul pozitiv, făcute doar în laborator.

De cealaltă parte însă, analizele de anticorpi nu pot fi folosite. Medicul Curici susține că testele de anticorpi nu atestă când a avut loc infectarea, ci doar dovedesc că o persoană au trecut prin boală.

„Testele de anticorpi pot să dovedească și ele că am trecut prin boală, dar nu ne spun care este momentul. Sunt persoane care nu dezvoltă anticorpi, chiar dacă dezvoltă boala. De asta este important diagnosticul prin metoda RT/PCR, pentru că sistemul imun acționează prin mai multe căi și poate împiedica apariția unei reinfecții fie prin producerea de anticorpi, fie prin activarea unei celule specializate”, spune dr. Antoanela Curici, director medical la un laborator de analize medicale.

Cât de vechi trebuie să fie testul de COVID 

În ceea ce privește perioada maximă admisă de la trecerea prin boală, Bulgaria cere un test pozitiv făcut cu cel mult 180 de zile înainte. De cealaltă parte, Grecia cere un test pozitiv care se demonstreze că o persoană a fost infectată cu noul coronaviurs  într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.

„Pe lângă asta, trebuie să aveți un certificat, un document verificator, să spunem, de la o autoritate publică, că ai avut, că te-ai vindecat de virus și că acum ești recuperat. Regulile sunt ca minorii de peste 5 ani trebuie să aibe un test PCR (n.r. – negativ)”, spune Giorgos Stafylakis – director Organizația Națională de Turism a Greciei.

Pe de altă parte, odată cu întoarcerea în România, din Grecia, buletinul de analize care dovedește trecerea prin boală nu mai este de folos. Mai exact, românii trebuie să arate un test PCR negativ sau că sunt imunizați, pentru a nu sta 14 zile în carantină.

Vicepreședintele ANAT susține că situația nu este încă clară, în condițiile în care sunt foarte multe familii care pleacă în vacanțe, iar copiii nu se pot vaccina, ei urmând să intre în carantină fără părinți.

„Apare situația ciudată și neplăcută în care sunt 2 părinți vaccinați, care vin cu 2 copii din străinătate și trebuie să stea în carantină, ceea ce nu este în regulă. Am solicitat să nu se mai aplice carantină copiilor, pentru că copiii nu se pot vaccina și nici nu s-a definit foarte bine toată povestea”, a declarat Alin Burcea, vicepreședintele ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism).

Amintim faptul că fiecare țară are propriile reguli, însă de la 1 iulie, formalitățile necesare călătoriilor în țările din Uniunea Europeană s-ar putea simplifica. Mai exact, europenii ar urma să călătorească doar cu certificatul verde digital.