Cristian Diaconescu președintele PMP salută decizia NATO de a cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria, Georgia și Ucraina, susținând integritatea teritorială a Republicii Moldova și a celorlalte două țări.

În același timp, liderul de partid a ținut să sublinieze faptul că Organizația Nord Atlantică solicită Moscovei să-și respecte angajamentele internaționale în privința recunoașterii suveranității statelor vecine.

În ceea ce privește atitudinea NATO, Cristian Diaconescu este de părere că oficialii își doresc ca Rusia să se întoarcă la masa acordurilor diplomatice dintre țările democratice și ”să se lepede de tendințele autoritariste, manifestate în relațiile cu alte țări riverane”.

Președintele PMP a mai menționat faptul că că retragerea trupelor rusești din Transnistria ar reprezenta un prim pas spre reintregirea națională, de o parte și de alta a Prutului, un obiectiv politic urmărit și susținut, cu ardoare, de formațiunea politică pe care o conduce.

”Republica Moldova, liberă de trupele rusești din Transnistria, și-ar putea manifesta, deschis, dorința de unire cu România și pe această cale, integrarea în UE. De aceea, este binevenită declarația NATO, care susține eliberarea Moldovei de armata de ocupație rusească”, a mai spus Cristian Diaconescu.

România și Republica Moldova, la un pas distanță de unire

Declarațiile liderului PMP au fost făcut în cadrul summitului de la Bruxelles care are loc în aceste zile. Acesta a mai menționat totodată faptul că ”NATO reiterează sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul granițelor lor recunoscute la nivel internațional. În conformitate cu angajamentele sale internaționale, cerem Rusiei să retragă forțele pe care le-a staționat în toate cele trei țări fără acordul lor”.

În ceea ce privește relația cu România, în acest context, Cristian Diaconescu solicită, în mod expres, Partidului Unității Naționale din Republica Moldova (PUN), organizație – frate a PMP, să-și reafirme dorința de reîntregire a României, de a milita pentru unitate națională.

Totodată, el a mai solicitat PMP să respingă ”toate provocările venite din partea partidelor comuniste și neocomuniste, cozile de topor ale Moscovei, în contextul alegerilor anticipate care se vor desfășura în luna iulie”.