Compania farmaceutică americană Johnson & Johnson vine cu precizări de ultimă oră referitoare la eficiența vaccinului pe care îl produce și care este administrat în doză unică. Mai exact, potrivit sursei citate, cercetările au relevat o consolidare a imunităţii după administrarea unei a doua doze din acest vaccin, scrie AFP. 

Rezultatele testelor clinice nu au fost încă supuse analizei comunităţii ştiinţifice, însă acestea arată că doza suplimentară a generat un nivel de anticorpi de nouă ori superior celui observat la patru săptămâni după prima doză.

Precizările făcute de compania farmaceutică vin la o săptămână după ce autorităţile din SUA au anunţat că americanii vaccinaţi anti-COVID cu serurile Pfizer şi Moderna vor putea primi din septembrie a treia doză la cel puţin opt luni după cea de-a doua.

Cât de eficientă este a doua doză de vaccin Johnson & Johnson 

În ceea ce privește situația persoanelor vaccinate cu serul produs de Johnson & Johnson, autoritățile susțineau că administrarea unei doze de rapel în cazul acestor persoane este în curs de examinare, rezultatele evaluării fiind aşteptate ”în săptămânile următoare”, ele venind astăzi.

În același timp, principala agenţie sanitară federală din SUA, Centrele pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), a anunţat în cursul zilei de marţi că eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna administrate conform schemei actuale cu două doze a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite. Noua concluzie a rezultat în urma unui studiu realizat pe mii de angajaţi din centre de îngrijire şi spitale din şase state ale SUA.

În acest context, CDC menţionează că scăderea eficacităţii celor două vaccinuri poate fi nu doar efectul variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, ci şi al scăderii în timp a nivelului protecţiei, acesta din urmă fiind şi motivul lansării campaniei de vaccinare cu a treia doză.