Israelul a lansat duminică o campanie de teste serologice anticoronavirus pentru copiii de peste 3 ani, pentru a studia anticorpii dezvoltaţi de copiii nevaccinaţi, înainte de începerea noului an şcolar, relatează AFP.

În pofida creşterii numărului de contaminări în această ţară, cauzată de varianta Delta, guvernul israelian vrea să evite amânarea începerii noului an şcolar, prevăzută pentru 1 septembrie.

Israelul a început testele serologice pentru copiii sub 12 ani

Israelul a început vaccinarea copiilor de peste 12 ani, iar această campanie de teste serologice este destinată copiilor cu vârste între 3 şi 12 ani.

Potrivit Ministerului Educaţiei israelian, testele vor permite studierea anticorpilor dezvoltaţi de aceşti copii dacă aceştia au fost deja contaminaţi. Copiii care au dezvoltat suficient de mulţi anticorpi nu vor fi obligaţi astfel să intre în carantină dacă au intrat în contact cu o persoană contaminată, limitând problemele în şcoli.

Într-un comunicat al primăriei Ierusalimului publicat duminică, primarul Moche Leon i-a îndemnat pe părinţi să-şi aducă copiii pentru acest test gratuit de 15 minute, efectuat printr-o mică înţepătură în deget.

Un program-pilot realizat în sânul comunităţii ultraortodoxe a arătat săptămâna trecută că circa un copil din cinci a dezvoltat anticorpi.

Luna trecută, directorul general al Ministerului Educaţiei, Yigal Slovik, a afirmat că închiderea şcolilor anul trecut a cauzat „prejudicii sociale şi emoţionale” elevilor, cu „o creştere cu 44% a riscului de suicid”.

În total, peste 970.000 de contaminări au fost înregistrate oficial în Israel, dintre care peste 6.700 s-au soldat cu deces. Mai mult de 5,4 milioane de persoane au primit în Israel două doze de vaccin, 58% din populaţie, şi circa 1,2 milioane o a treia doză.

Israelul a impus noi restricții

Israelul a avut o campanie foarte bună de vaccinare faţă de alte ţări, însă numărul de infectări din prezent a ajuns iarăşi la câteva mii, de la doar câteva cazuri pe zi acum două luni. În aceste condiţii, Guvernul a decis revenirea unor restricţii dure.

De teama variantei Delta şi pe fondul celui mai mare număr de infecţii noi cu COVID-19 din ianuarie şi până acum, Israelul a impus noi restricţii sanitare, cu toate că este una dintre ţările cu cea mai eficientă campanie de vaccinare de până acum, transmite agenţia AFP.

Astfel, cei care vor să intre în restaurante, hoteluri, muzee şi biblioteci sau să asiste la evenimente culturale şi sportive sunt din nou obligaţi să prezinte un certificat de vaccinare sau un test PCR negativ. Cerinţa este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta de peste 3 ani. Copiii cu vârsta de până la 12 ani pot fi testaţi gratuit

În centrele comerciale şi în magazinele cu o suprafaţă de vânzare mai mare de 100 de metri pătraţi, este permis un singur client la 7 metri pătraţi.

Participarea la anumite evenimente publice este limitată la maxim 400 de persoane în săli şi 500 afară. La evenimentele private limita este de la 50 de persoane în interior şi 100 în exterior. La reuniuni în masă fără scaune în interior pot participa până la 1.000 de persoane, iar în exterior până la 5.000 de persoane, notează şi agenţia DPA.

Sursă foto: Dreamstime