Cea mai recentă formulă de calcul a pensiei! Când ieși la pensie și care va fi valoarea acesteia?

Noua lege a pensiilor introduce în formula de calcul a pensiilor noțiunea de punct de referință, care, în 2021, va avea o valoare de 75 de lei, scrie dcbusiness.ro

În acest context, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință, potrivit formulei de calcul.

Ce este punctul de referință?

De asemenea, punctul de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie, care este de 1.100 lei în momentul de față, și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

Mai mult, ar urma să crească și valoarea punctului de pensie până în 2021:  1.775 de lei până la 1 septembrie 2020 și 1.875 de lei până la 1 septembrie 2021.

Simultan, valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut realizat, începând din 2022, scrie sursa menționată.

„Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, este scris în noua lege.

Cum era calculat cuantumul pensiei, anterior adoptării acestei legi?

Amintim că, anterior adoptării acestei legi, cuantumul pensiei era stabilit prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Totodată, punctajul mediu era determinat prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit Legii nr. 263/2010.