Deși credeți că toate tipurile de carne rezistă cam aceeași perioadă de timp în congelator, când vine vorba de pui, s-ar putea să fiți surprins să aflați că există câteva linii directoare clare pe care ar trebui să le urmați. În general, puiul are un risc mare de contaminare bacteriană, așa că pregătirea, depozitarea și gătitul său sunt esențiale pentru sănătate.

Cât timp se poate păstra puiul la frigider

Păstrarea puiului în frigider poate ajuta la încetinirea creșterii bacteriilor, dar nu atât de mult pe cât ați crede. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, carne de pui nu trebuie păstrată în frigider mai mult de două zile.

Aceeași regulă se aplică curcanului sau oricărui alt tip de pasăre de curte. Cu toate acestea, carnea de pui gătită poate rezista în frigider trei până la patru zile. Dacă trebuie să păstrați puiul mai mult de două zile, cel mai bine este să îl băgați la congelator.

Cum știm dacă puiul nu mai e bun

Indiferent dacă este crudă sau gătită, carnea de pui care a depășit data de expirare nu mai este sigură de mâncat. Există câteva moduri de a ști dacă ar trebui aruncată la gunoi. Schimbările de culoare, miros sau textura pot indica faptul că puiul s-a stricat – deși o schimbare a culorii nu înseamnă neapărat că nu mai este bun de consumat, conform USDA.

Atunci când carnea de pui începe să capete o culoare gri-verzuie, înseamnă că trebuie să ajungă direct la gunoi. De asemenea, carnea care are un puternic miros acid sau o textură lipicioasă trebuie aruncată.

Cât timp și cum se poate păstra carnea de pui în congelator

Potrivit USDA, puiul congelat va fi „sigur pe termen nelimitat”, atâta timp cât îl păstrați în mod continuu congelat (adică nu îl dezghețați și apoi îl recongelați pentru că v-ați răzgândit).

Păstrarea cărnii de pui în congelator cât mai corect, va face și ca aceasta să-și păstreze toate calitățile. În acest sens, experții recomandă următoarea tehnică de congelare a cărnii de pui:

– Înfășurați carnea în folie de plastic

– Apoi înfășurați din nou carnea și în folie de aluminiu și asigurați-vă că este înfășurată strâns

– Puneți carnea bine înfășurată într-o pungă pe care o puteți sigila.

– Pe o etichetă, scrieți tipul de carne pe care ați congelat-o și data la care ați pus-o în frigider. Apoi, puteți să o puneți în frigider!

Chiar dacă temperatura sub 0° previne creșterea numărului de bacterii, alimentele din congelator pot suferi, în timp, modificari.

Cum să o dezghețăm în siguranță

După cum notează USDA, există trei moduri de a dezgheța puiul congelat. Cea mai sigură metodă este cea a frigiderului, deși implică o anumită planificare în avans.

Metoda frigiderului

– Transferați puiul învelit și congelat din congelator în frigider, cu cel puțin 24 de ore înainte de a-l mânca.

– Odată dezghețat, puiul poate rămâne la frigider încă o zi sau două, înainte de a fi gătit.

O altă modalitate de dezgheța carnea este metoda cu apă rece, care este mult mai rapidă, dar necesită mai multă atenție. Umpleți un castron mare cu apă rece și scufundați carnea congelată, păstrând-o într-un ambalaj etanș. Pachetele mici se pot dezgheța în doar o oră, în timp ce un pui întreg, de trei până la patru kilograme, are nevoie de două până la trei ore. Schimbați apa la fiecare 30 de minute, pe măsură ce puiul continuă să se dezghețe, iar odată dezghețat, gătiți-l imediat.