Majoritatea infecțiilor urinare sunt localizate la nivelul vezicii urinare și al uretrei (ITU joase), cauzând infecții urinare necomplicate.

Infecțiile de tract sunt favorizate de unii factori care cuprind scăderea capacității de apărare locală a organismului în fața germenilor patogeni și anumite caracteristici dependente de organismul gazdă.

Bacteria E. coli din carne, vinovată de aceste infecții

Dar, așa cum sugerează cel mai recent studiu, bacteriile din carne pot fi responsabile, potrivit Washington Post. Bacteria E. coli din carne ar putea să provoace sute de mii de infecții ale tractului urinar în Statele Unite, arată acest studiu publicat de Universitatea George Washington.

Optzeci și cinci la sută dintre infecțiile urinare sunt cauzate de E. coli, iar 8% dintre aceste infecții sunt cauzate de carne, potrivit cercetării. Publicat în revista One Health, studiul a analizat 1.188 de mostre de E. coli de la oameni și 1.923 de mostre din carne, inclusiv pui, curcan și porc, în Flagstaff, Arizona, și a estimat, pentru prima dată, că tulpinile de E.coli pot cauza până la 640.000 de UTI în fiecare an.

„Majoritatea oamenilor știe atât carnea negătită, cât și ingerarea accidentală a bacteriilor din carne, pot provoca dureri de stomac”, afirmă Lance B. Price, profesor la GWU și unul dintre oamenii de știință care au realizat studiul. „Dar acum știm și că anumite soiuri de E. coli, care provin din carnea crudă, provoacă sute de mii de infecții urinare.”

Price a spus că studiul a arătat cum poate să apară o infecție și cum poate fi prevenită.

S-a folosit o abordare genomică pentru a urmări originile infecțiilor cu E. coli

Echipa de oameni de știință a folosit o abordare genomică pentru a urmări originile infecțiilor cu E. coli. E. coli se adaptează gazdei sale, astfel încât fiecare probă de bacterii pe care am găsit-o avea propriul pachet de ADN”, a spus Price.

„Apoi am dezvoltat un model statistic care a analizat tot acel ADN și a observat dacă bacteria provine de la un animal și, dacă da, ce animal”, a mai precizat acesta.

Cât de periculoase sunt infecțiile urinare

Infecțiile urinare sunt extrem de frecvente nu numai în Statele Unite, ci și în restul lumii. Femeile au cel mai mare risc de a contracta ITU din cauza anatomiei lor, a explicat Price. Copiii și persoanele în vârstă sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare decât alte grupuri, din cauza scutecelor și a incontinenței urinare.

Infecțiile urinare pot pune viața în pericol în cazul persoanelor în vârstă, susține Christine Kistler, profesor asociat în geriatrie la Universitatea din Carolina de Nord.

„Majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de E. coli. Dar legătura cu mâncarea este foarte interesantă. Dacă aveți infecție cu E. coli cauzată de contaminarea alimentelor, de obicei aceasta apare în intestin”, afirmă ea.

Unele infecții urinare pot duce la infecții renale mai grave

Infecțiile urinare duc cel mai frecvent la infecții ale vezicii urinare, care se recunosc prin durere sau o senzație de arsură în timpul urinării, urinare frecventă, apariția sângelui în urină sau crampe în zona inghinală sau a abdomenului inferior, spune Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Unele infecții urinare pot duce la infecții renale mai grave; simptomele includ febră, frisoane, dureri de spate, greață sau vărsături sau infecții ale sângelui care pun viața în pericol, potrivit CDC.

„Infecțiile din fluxul sanguin cu E. coli ucid între 36.000 și 40.000 de oameni pe an în Statele Unite”, a spus Price. „Reducerea numărului de infecții care se răspândesc prin E. coli care provine din carne va fi extrem de importantă”, adaugă Christine Kistler.

De ce au fost denumite ”patogeni oportuniști”

E. coli poate sta în oameni și în unele animale. Când animalele sunt sacrificate, bacteriile care trăiesc în interiorul lor pot contamina produsele din carne și pot provoca infecții când carnea este ingerată de oameni.

Înainte de a călători din tractul gastrointestinal în tractul urinar și de a declanșa infecții, bacteriile E. coli pot trăi în intestin pentru o bună perioadă, câștigându-și renumele de „patogeni oportuniști”.

Experții au bănuit multă vreme că agenții patogeni de origine alimentară devin parte din microbiomul uman, iar acest „studiu foarte bun” sugerează că „supraviețuiesc acidului din stomac și procesului digestiv” și își stabilesc reședința acolo, a declarat William Schaffner, profesor de medicină în secția de boli infecțioase de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt.