Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a dat detalii despre situația tensionată de la granița cu Ucraina și despre pericolul pe care l-ar putea reprezenta o invazie a acestui teritoriu de către Rusia. Cea mai importantă chestiune este legată de pericolul pe care un eventual război l-ar reprezenta pentru România.

”Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu. În opinia sa, nu este cazul să fie convocată o ședință extraordinară a CSAT în care să se aibă în vedere situația tensionată de la granița Ucrainei.

El a transmis un mesaj pentru toți românii care sunt îngrijorați. Dîncu a susținut că NATO nu va reacționa, indiferent de ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei.

Mesajul lui Vasile Dîncu: NATO nu va reacționa militar

„Pentru cei care sunt îngrijorați – în primul rând, NATO, așa cum a anunțat Secretarul General Stoltenberg, nu va reacționa, indiferent de ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei. Nu va reacționa militar, pentru că este clar că Ucraina nu este membru NATO, iar tratatul nord-atlantic arată că nu reacționează militar decât dacă sunt amenințate țări care sunt în NATO”, a susținut ministrul Apărării la TVR.

Vasile Dîncu a ținut să puncteze că țara noastră nu va fi implicată într-un eventual război.

„Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. România nu va participa cu trupe,. Nu participă nici cu echipament la marea Ucrainei. Deci România este doar parte a NATO și reacționează împreună cu Alianța, în armonie și într-o strategie foarte coerentă”, a arătat ministrul Apărării.

Nu este momentul să ne impacientăm și nici să luăm măsuri în grabă

El a arătat că nu este momentul să se intre în panică și nici să fie luate măsuri de urgență. Ministrul Apărării a apreciat că atunci când ai în apropierea un conflict, chiar dacă nu te implică direct, trebuie să te gândești ce se întâmplă cu migrațiile și să vezi cum poți gestiona o situație indirectă.

„Noi comunicăm tot timpul. Cu siguranță vom avea și ședința CSAT, nu ședințe de urgență, pentru că repet, nu este momentul acum să ne impacientăm și nici să luăm măsuri în grabă. Atunci când ai în apropierea un conflict, chiar dacă nu te implică direct, trebuie să te gândești ce se întâmplă cu migrațiile, să vezi ce resurse ai pentru asta, cum gestionezi o situație indirectă”, a spus Vasile Dîncu.

Amintim că Stelian Ion, vicepreședintele USR și fostul ministru al Justiției, este de părere că șeful statului ar trebui să convoace de urgență Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. În plus, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a susținut, în mod repetat, că Alianţa Nord-Atlantică susţine suveranitatea Ucrainei şi va riposta prin sancţiuni economice şi financiare în cazul unei agresiuni a Rusiei. El a punctat, însă, că nu va exista o ripostă militară.