Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean spune că România este în siguranţă şi nu sunt motive de îngrijorare.

Rusia face ceea ce a făcut şi înainte de anexarea ilegală a Crimeei şi ceea ce a făcut în diferite momente anterioare, în contexte electroale, politice, interne, în statele din spaţiul occidental, de exemplu. Lucrează foarte bine la capitolul fake-news, manipulare, la atacuri hibride de diferite tipuri.

Nu întâmplător am văzut cu toţi lungile convoaie din Siberia, trenuri încărcate de trupe, de echipament militar rusesc mergând spre frontiera cu Ucraina.

Nu întâmplător vedeţi acest tip de filmuleţe, în ideea de a creşte presiunea, starea de tensiune într-un moment în care Rusia şi Putin îşi joacă acele cărţi strategice şi încearcă să genereze o stare de slăbiciune din partea occidentală, ceea ce constat că, Slavă Domnului, nu este cazul, şi faptul că există o coordonare serioadă euro-atlantică, acesta este un lucru foarte bun, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

“Suntem protejaţi, suntem NATO

Situaţia este preocupantă, fără discuţie. Gândiţi-vă la faptul că, în 2014, atunci când  ruşii au anexat ilegal Crimeea, din acel moment, distanţa între prezenţa militară rusă în Crimeea şi Sulina, este de doar 300 de kilometri dacă tăiem Marea Neagră.

Înţelegem foarte bine care sunt riscurile. Pentru noi, ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, nu se pune problema în termen de riscuri directe, de natură militară şi alte chestiuni. Suntem protejaţi, suntem NATO.

Suntem membri ai Alianţei, deci din acest punct de vedere, ceea ce avem de făcut este să mergem în continuare coerenţi, cu această prezenţă consolidată militară, pe teritoriul Alianţei, acolo unde este nevoie”, a declarat Titus Corlăţean, joi, la Antena 3.

Rusia, aproape gata de un atac!

Oficialii din Ucraina spun că pregătirile Rusiei sunt aproape gata și, printre altele, 130.000 de soldați așteaptă doar un semn din partea lui Vladimir Putin pentru a lansa un atac. Șeful diplomației americane spune că orice atac se poate desfășura într-un „termen foarte scurt”, dar îi cere președintelui rus, Vladimir Putin, să aleagă „calea pașnică” pentru rezolvarea crizei.

Autoritățile ucrainene susțin că Rusia „aproape a finalizat” operațiile privind concentrarea de forțe ce ar putea fi folosite într-o ofensivă împotriva Ucrainei. Potrivit unei evaluări a ministerului ucrainean al Apărării, Rusia a comasat la graniță aproape 130 de mii de militari. De asemenea, raportul mai arată că numărul zborurilor ruse de recunoaștere de-a lungul graniței ucrainene s-a triplat față de anul trecut, transmite Antena 3.