Schimbul aprofundat de opinii și evaluări a reconfirmat utilitatea formatului București 9 pentru consultări și coordonarea la nivel Aliat, discuția având loc în continuarea participării Președintelui Klaus Iohannis la convorbirea Președintelui Joe Biden cu liderii Formatului de la București, în 9 decembrie 2021, a consultărilor telefonice ale ministrului Bogdan Aurescu cu Jake Sullivan și cu înalți oficiali din Formatul București 9 (B9) din 16 decembrie 2021 și a discuției pe care secretarul de stat american Antony Blinken a avut-o cu oficialii statelor din formatul B9, în data de 3 ianuarie 2022.

Astfel, discuția de astăzi a vizat evoluțiile complexe din Vecinătatea Estică a NATO și la Marea Neagră, în continuarea eforturilor diplomatice recente privind detensionarea situației de securitate de la granița Ucrainei, precum și pregătirea în continuare a dialogului cu Federația Rusă în vederea dezescaladării acestei situații prin mijloace diplomatice, fără afectarea valorilor și principiilor fundamentale ale Alianței.

Bogdan Aurescu a salutat frecvența și substanța consultărilor aprofundate ale SUA cu România și aliații europeni

În cadrul discuției, ministrul Bogdan Aurescu a salutat frecvența și substanța consultărilor aprofundate ale SUA cu România și aliații europeni din cadrul Formatului București 9 (B9), care transmit un semnal clar și ferm în privința angajamentului puternic al SUA și al NATO pentru securitatea și stabilitatea aliaților din Flancul Estic.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a transmis mulțumirile României pentru anunțul Președintelui american Joseph R. Biden cu privire la creșterea prezenței militare americane pe Flancul Estic, inclusiv în România, în cazul unei deteriorări a situației de securitate. A arătat că acest angajament al SUA are o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care regiunea Mării Negre face parte. Ministrul român al afacerilor externe a subliniat necesitatea continuării, într-o manieră coerentă și unitară, a eforturilor de întărire a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în vederea asigurării unei descurajări credibile.

În acest context, a accentuat importanța dezescaladării situației de securitate, precum și faptul că amenințarea nejustificată cu forța și încercările de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii de securitate europene rămân inacceptabile. Totodată, ministrul Aurescu a reiterat importanța unității transatlantice, sprijinul pentru parteneri, precum și importanța politicii ușilor deschise a NATO.

Klaus Iohannis a salutat joi anunțul făcut de Joe Biden

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a salutat joi anunțul președintelui SUA Joe Biden de a trimite forțe militare suplimentare americane în România dacă Rusia va decide să lanseze o ofensivă armată împotriva Ucrainei.

„Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris Iohannis pe Twitter.