O extindere spre România a conflictului din Ucraina nu este un scenariu considerat posibil de autorităţile de la Bucureşti, însă faptul că România se învecinează cu Ucraina şi are o graniţă comună de circa 650 de kilometri îndeamnă la prudenţă, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis, într-un interviu difuzat vineri de postul francez TV5 Monde.

'O extindere a conflictului în România nu este un scenariu pe care-l calculăm, nu vedem niciun motiv pentru care acest conflict să treacă spre România. Dar, desigur, faptul că suntem învecinaţi cu Ucraina şi avem o graniţă comună, ne face să fim extrem de precauţi şi cu atât mai interesaţi în găsirea unor soluţii paşnice, acceptate şi de durată', a declarat şeful statului român.

Totodată, preşedintele Iohannis a spus că, din păcate, evenimentele din această ţară şi intervenţiile Federaţiei Ruse au făcut ca 'anul 2014 să aibă anumite sonorităţi pe care ni le-am fi dorit să fie definitiv ale trecutului şi nu ale prezentului'. 'În acest sens, trebuie să constatăm că s-a ieşit din cadrul tratatelor internaţionale despre care noi, europenii, le-am crezut că sunt clare pentru zona noastră. Este evident că Federaţia Rusă a depăşit nu doar cadrul acestor convenţii internaţionale, ci a şi depăşit câteva linii roşii', a apreciat şeful statului român.

Preşedintele Iohannis a amintit că autorităţile române s-au pronunţat tot timpul pentru o colaborare între UE şi NATO pentru a determina Federaţia Rusia să respecte contractele şi tratatele internaţionale. 'Orice altă soluţie nu poate să reprezinte soluţii definitive şi viabile', a spus şeful statului român.

 

În ceea ce priveşte politica externă a României, Klaus Iohannis a subliniat că, dacă în domeniul economiei, al apărării, al educaţiei sau al sănătăţii, este nevoie de noi impulsuri şi de abordări mai curajoase şi mai performante, în schimb, pe planul politicii externe nu este nevoie de modificări semnificative în abordare.

Iohannis a amintit că cei trei piloni ai politicii externe şi de securitate ai României sunt apartenenţa la UE, la NATO şi parteneriatul strategic cu SUA. 'Trebuie să dovedim că, în cadrul acestor parteneriate, suntem un partener serios, credibil şi demn de încredere pe termen lung', a explicat şeful statului român. Preşedintele Iohannis a menţionat totodată că, în acest cadru, este loc şi pentru relaţii bilaterale foarte bune, cum este cazul parteneriatului strategic cu Franţa, dar şi pentru alte colaborări în diferite formate.