Engie, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze naturale din România a trimis recent înştiinţări clienţilor pe care îi are în regim de piaţă liberă că este obligată să le majoreze tarifele, începând din această toamnă. Ulterior, compania a venit cu o serie de explicaţii, potrivit economica.net.

„Portofoliul de clienți al ENGIE Romania este format din două segmente: clienți casnici care, majoritar, sunt pe piața reglementată și clienți non-casnici care se află pe piața liberă.

Pentru clienții casnici din piața reglementată și producătorii de energie termică pentru populație se aplică, în baza Ordonanțelor 114/2018 și 19/2019, în vigoare din luna mai 2019, o plafonare a prețului angro de vânzare a gazului natural din producția internă la 68 lei/MWh.

Pentru celelalte categorii de clienți, respectiv clienții casnici din piața eligibilă și clienții non-casnici, prețurile sunt în continuare determinate de mecanismele de piață de tip cerere-ofertă. Astfel, dat fiind că producția internă de gaze naturale este alocată prioritar acoperirii consumului pieței reglementate, ENGIE Romania își completează portofoliul de aprovizionare din celelalte două surse disponibile, import și înmagazinare.

Lipsa de lichiditate a pieței angro interne a determinat o creștere a cantităților importate pentru acoperirea consumului non-casnic în contextul în care prețul gazului din import a crescut față de perioadele contractuale similare din anii trecuți pe fondul majorării cotațiilor internaționale ale barilului de petrol și a devalorizării monedei naționale. Trebuie avut în vedere că piața angro de gaze este una volatilă, în care fluctuațiile de preț, atât pentru gazul din import cât și pentru cel din producția locală, pot fi semnificative de la o zi la alta și de la o perioadă la alta.

Aceste tendințe au condus la majorarea prețurilor finale la gazele naturale aplicate de ENGIE Romania pentru clienții non-casnici începând cu data de 1 septembrie 2019”, a transmis Engie.

Economica a scris recent că Engie a trimis clienţilor pe care îi are în piaţa concurenţială notificări referitoare la majorarea preţurilor finale la gaze, începând din toamnă. Potrivit unei astfel de notificări, publicată acolo, primită de un client de lângă Bucureşti, Engie a anunţat creşterea cu 0,018 lei/kWh a preţului final, începând cu data de 1 septembrie.