Totul a început de la un vasluian care a fost notificat de ANAF să se prezinte în termen de 15 zile în România pentru a-şi onora obligaţiile fiscale, raportat la veniturile realizate în Islanda.

Această notificare a devenit virală pe internet.

”Stimate domn, vă aducem la cunoştinţă că, potrivit evidenţelor noastre, aţi realizat venituri în Islanda şi aveţi obligaţia depunerii Declaraţiei Unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru anul 2017. Neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege se sancţionează cu amendă contravenţională, potrivit articolului 336, alineat 3, din Codul de procedură fiscală”, se menţionează în notificarea ANAF.

Cazul lui Mihăiţă Păduraru nu este singurul din Vaslui. AJFP Vaslui a emis 53 de notificări, către contribuabilii de pe raza judeţului.

Acestea au fost emise în baza prevederilor art.107, alin(1) din Legea nr.207/2015 privind codul de procedura fiscală”.

Pentru a evita astfel de probleme, oficialii Finanțelor Publice au recomandat românilor care lucrează în străinătate să completeze şi să depună formularul ”Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din ţară”.

”Reamintim contribuabililor că persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate, care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligaţia completării şi depunerii formularului ”Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din ţară”, precizează AJFP Vaslui, subliniind că această obligaţie este valabilă şi pentru cetăţenii străini care se stabilesc în România. Aceste obligaţii au fost reglementate prin ordin al ministrului Finanţelor Publice în anul 2016.