Soarte creditelor Prima Casă este în aer. BCR susține că noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), cel care a înlocuit ROBOR, se aplică la creditele de consum si ipotecare standard, iar Prima Casă face excepţie.

”Din informaţiile noastre, OUG19 prevede că noul indice IRCC se aplică creditelor reglementate prin OUG50/2020 şi OUG52/2016 – aici sunt creditele de consum si cele ipotecare standard, excepţie Prima Casă. Prima Casă are preţ reglementat de către statul român prin legislaţie specifică, ROBOR 3M + marja de maximum 2%”, a anunţat BCR, conform news.ro.

Reprezentanții băncii sunt contrați dur de ministrul Finanţelor. Eugen Teodorovici spune că noul indice de referinţă se va aplica şi Programului Prima Casă. „Va fi posibil, cu prevederi legale în acest sens”, a arătat acesta, fără a oferi însă detalii.

Mai mult, banca spune că va menţine strategia de creditare cu dobândă fixă, care asigură mai multă predictibilitate. Astfel, creditele de nevoi personale ale BCR nu vor suferi niciun impact din punctul de vedere al costurilor. ”În ceea ce priveşte restul produselor, vom avea următoarele modificări: în cazul descoperitului de cont şi a cardului de credit, vom înlocui ROBOR cu IRCC. În ceea ce priveste produsul de finanţare pentru locuinţă “Casa Mea”, dobânda fixă pe 5 sau 10 ani va continua să joace un rol-cheie, motiv pentru care vom continua să o promovăm, ca parte din strategia BCR de a oferi predictibilitate şi stabilitate pe termen lung clienţilor noştri”, a anunţat banca.

Prin urmare, odată cu implementarea noului indice, la creditul Casa Mea, din 2 mai, clienţii vor putea avea o dobândă fixă de 6,25% (6,45% pînă în 2 mai), timp de cinci ani. Apoi, se va aplica IRCC + 3,3%, faţă de ROBOR la 6 luni + 3%, potrivit băncii.

În cazul unui credit de 220.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în primii 5 ani scade de la 1.383 lei, cât era înainte de 2 mai, la 1.355 lei după data de 2 mai.