Este interzis să îți ții telefonul în buzunar

Telefonul mobil a devenit nelipsit din viețile noastre. El este folosit acum pentru mai mult decât a efectua un apel sau a trimite un SMS. Cu ajutorul lui putem să capturăm momente importante, să ne relaxăm sau să aflăm ce se mai întâmplă la capătul celălalt al lumii.

Telefoanele au evoluat, iar acum cu greu mai găsești unul care să fie de dimensiuni relativ mici. Pentru a avea mâinile libere, majoritatea posesorilor de telefon mobil pun dispozitivele în buzunar, dar experții atrag atenția că nu este benefic pentru sănătate.

telefon mobil
SURSA FOTO: Dreamstime

Dăunează radiațiile provenite de la telefoane?

Experții spun că telefoanele mobile emit radiații cu radiofrecvență. Există anumite cercetări care arată că radiațiile acestea au efecte negative asupra organismului.

Toate telefoanele mobile nu au un potențial de risc de cancer, spun Societatea Americană de Chimie (ACS), Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Institutul Național al Cancerului din SUA.

De partea cealaltă, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății are o altă părere. Potrivit instituției, câmpurile electromagnetice produse de aceste dispozitive au un potențial de risc de cancer.

Au apărut mai multe cercetări care sugerează posibile legături între telefoanele mobile și cancerul la creier. În urma unor alte studii, nu s-a putut găsit o corelație concretă în dispozitiv și acest fel de cancer.

telefon mobil
SURSA FOTO: Dreamstime

Este bine să ținem telefonul în buzunar?

Dr. Rob Brown, radiolog și vicepreședinte de cercetare științifică și la Environmental Health Trust, a oferit un interviu pentru Yahoo Life în care abordează această problemă.

Medicul spune că radiația urmează legea inversului pătratului. Concret, atunci când iei o distanță dublă față de radiație, expunerea este redusă cu trei sferturi.

Ești mult mai expus la radiațiile telefonului atunci când îl ții în buzunar, față de radiațiile emise de router-ul din camera cealaltă.

Cu toate preocupările existente, nu există dovezi care să susțină o legătură directă între radiațiile emise de telefoanele mobile și apariția anumitor tipuri de cancer sau alte afecțiuni de sănătate.

telefon mobil
Sursă: Dreamstime

Impactul radiațiilor asupra bărbaților

Există, totuși, o preocupare cu privire la aceste radiații în ceea ce îi privește pe bărbați.

Conform unui studiu desfășurat de cercetătorii din Elveția pe o perioadă de 13 ani, se pare că utilizarea telefonului mobil ar putea fi asociată cu o scădere a concentrației și a numărului de spermatozoizi.

Dr. Devra Davis, fondator și președinte al Environmental Health Trust, a explicat că cea mai mare absorbție din organism va fi în organele reproducătoare masculine, în special în testicule, deoarece nu există nimic care să le protejeze.

Așadar, experții recomandă ca telefonul mobil să fie ținut la depărtare de corp.

Hainele nu ajută la reducerea expunerii la radiații, așa cum se întâmplă cu cele UV.