Fișa medicală necesară la obținerea sau reînnoirea permisului auto va fi valabilă timp de un an de la momentul la care este emisă, în condițiile în care aceasta are acum o valabilitate de doar șase luni, conform unui proiect de ordin al Ministerului Sănătății. Totodată, va apărea un nou model al fișei medicale, ce va conține și examinarea de pneumologie, pentru cei care vor permis pentru mașini mari, pentru a vedea dacă au apnee. Însă trebuie precizat că șoferii suspectați de apnee deja sunt obligați din 2015 să obțină un aviz medical pentru a avea permis auto.

Proiectul de ordin a fost pus recent în dezbatere publică însă, pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat de ministrul sănătății și publicat în Monitorul Oficial.

Valabilitatea fișei medicale va fi dublată (de la șase luni se va ajunge la un an) și documentul va putea fi folosit oricând în intervalul respectiv de un an, fie pentru prima obținere a permisului auto, fie pentru reînnoire.

Mai trebuie spus că există deja un nu model nou al fișei medicale, cel puțin în Prahova, însă acesta conține mai ales modificări de formă. Cu toate acestea, cei care vor să folosească analizele medicale pe formatul vechi al fișei, vor trebui să ceară clinicilor medicale trecea pe noul model.

Conform proiectului, singura schimbare, în afară de valabilitate, va fi apariția, pe lista examinărilor medicale necesare, a pneumologiei. Rubrica de pneumologie va fi obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E. În acest fel, toți șoferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testați pentru apnee în somn, în condițiile în care acum doar cei suspectați de apnee, indiferent de categorie, trebuie să se ducă la doctor pentru a obține un aviz medical.

În prezent, șoferii suspectați că suferă de apnee în somn sunt obligați să se ducă la doctor pentru a obține un aviz medical, altfel nu pot obține permisul.