Noua propunere se referă la taxa care este aplicată pentru întreținerea liftului, și care să nu mai fie plătită în funcție de mărimea apartamentului, ci în funcție de numărul de persoane care trăiesc în respectiva locuință.

Deputatul UDMR de Covasna, Marton Arpad, cel care a inițiat modificarea legislativă susține în expunerea de motive, că ”în actuala reglementare, pentru plata cheltuielilor legate de folosirea energiei electrice pentru funcționarea ascensorului, se ia în considerare numărul de persoane care locuiesc în apartamentul respectiv, iar pentru plata legată de întreținerea acestora se ia în considerare suprafața apartamentului. Deși, dacă în cazul plății utilizării ascensorului se consideră a fi normală plata în funcție de utilizatori, la fel și pentru întreținerea lui ar trebui să funcționeze același principiu”.

Deputatul UDMR a dat și exemplul unei persoane în vârstă, care deține un apartament cu trei camere, aceasta trebuie să plătească mai mult decât o familie cu doi copii, care folosesc același lift, și care au în proprietate un apartament cu două camere. ”Teoretic aceștia folosesc de patru ori mai mult ascensorul”, dar plătesc mai puțin pentru întreținerea ascensorului, deoarece apartamentul are o suprafață mai mică.