Pensionarii cu pensii mici vor fi ajutați de o nouă lege ce privește consumatorii vulnerabili a declarat Ministrul Muncii, Raluca Turcan. Această lege va trece de Guvern în maxim două săptămâni, consideră ministrul.

„Stabilirea și calculul pensiei reprezintă doar o parte din sprijinul și contribuția statului pentru pensionari și pentru cei care se află în sfera de acordare a serviciilor de către stat. În paralel cu legea pensiilor noi vom trece prin ședința de Guvern un proiect despre consumatorul vulnerabil, spre exemplu un pensionar care are o pensie mică și nu poate plăti factura la energie. Cred că în maxim două săptămâni legea consumatorului vulnerabil va trece de Guvern”, a declarat Raluca Turcan.

Legea consumatorului vulnerabil va veni după bugetul de stat

Ministrul a punctat că proiectul va veni după ce bugetul de stat va stabili plafoanele de cheltuieli pentru a avea garanție că are susținere financiară.

„Imediat ce se termină bugetul de stat și vom avea plafoanele de cheltuieli vom veni și cu legea consumatorului vulnerabil pentru că dorim să dăm și garanții că orice proiect pe care-l facem are și susținere financiară. Au mai fost proiecte care nu au fost aplicate pentru că nu au existat bani”, a mai precizat Ministrul Muncii.

Raluca Turcan a explicat că legea va înlocui practic ajutorul de încălzire și vor fi incluse și alte categorii de cheltuieli. Ministrul a mai spus că stimulentul care se acordă după sezonul rece din acest an va avea un impact în bugetul pe anul 2022.

„Noi în momentul de față plătim ca minister ajutorul de încălzire și acesta va fi înlocuit cu legea privind consumatorul vulnerabil și vor intra și alte categorii de cheltuieli. Pe perioada iernii, pentru că proiectul urmează să intre în vigoare pe finalul acestui an, se va suprapune cu ajutorul de încălzire, urmând ca stimulentul care se acordă în afara sezonului rece pentru cei vulnerabili pentru a-și susține activitățile casnice să aibă un impact în bugetul pe anul 2022”, a mai spus Raluca Turcan.

Amintim că ministrul a declarat recent la DigiFM că

„avem 800.000 de beneficiari de pensii minime sociale. Sunt oameni care trăiesc la limita sărăciei și sunt acompaniați de 1.6 milioane de angajați care sunt plătiți cu salariul minim pe economie”.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin