Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a scris, într-un mesaj postat pe Facebook, despre acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor în situația limitării sau suspendării activităților didactice.

“Acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor în situația limitării sau suspendării activităților didactice se aplică neunitar în cazul familiilor monoparentale.
Practic, unii angajatori acordau zile libere sau majorare salarială, iar alții nu.

Am transmis colegilor din Parlament câteva amendamente prin care să clarificăm o serie de aspecte și să asigurăm aplicarea unitară a reglementărilor în vigoare, astfel încât să nu afectăm sănătatea copiilor și siguranța acestora în lipsa părinților care să-i supravegheze în zilele în care cursurile se țin online.

Astăzi, Comisia a adoptat propunerile de modificare solicitate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale astfel:
În cazul familiei monoparentale, nu este necesară declarația celuilalt părinte pentru solicitarea dreptului la zile libere sau la majorarea salarială;

Angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţi din penitenciare şi personal din unităţile sanitare publice vor putea solicita acordarea de zile libere, cu acceptul angajatorului. Dacă părintele nu solicită acordarea zilelor libere, atunci acesta beneficiază de majorarea salarială de 75%.

În situația în care aceste drepturi s-au acordat, sumele plătite nu constituie debite și nu se recuperează.” , a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Raluca Turcan: Unele sporuri trebuie eliminate

În privința situaţiei unor sporuri, Turcan a precizat că cel de antenă „ar trebui să fie acordat într-o sumă fixă”.

„Dacă există un nivel de radiaţii sau expunere la radiaţii, funcţionarii să fie recompensaţi”, a mai declarat Turcan.

Pe de altă parte, ministrul este de părere că sporul de calculator şi cel de confidenţialitate ar trebui eliminate.

„Sporul de calculator nici nu ar trebui să existe din punctul nostru de vedere şi vom propune eliminarea, aşa cum am propune eliminarea şi pentru sporul de confidenţialitate. Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidenţialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecţi legea”, a mai afirmat Turcan.